У Росії суд засудив сімферопольця до 10 років колонії за звинуваченням у підготовці диверсії

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив до 10 років позбавлення волі 36-річного мешканця тимчасово окупованого Сімферополя, якого російські силовики звинуватили в підготовці диверсії на залізничних коліях у Джанкойському районі.

Про це повідомляють російські ЗМІ з посиланням на ФСБ РФ.

Ілюстративне фото

Як стверджує пресслужба ФСБ, сімферопольця затримали у квітні 2022 року. Під час обшуку в нього нібито знайшли два саморобні вибухові пристрої та “екстремістську літературу”.

У ФСБ РФ не називають імені та прізвища обвинуваченого, його публічні коментарі в цій справі відсутні. Крім того, громадськість та незалежні ЗМІ не мали доступу до судових засідань, щоб оцінити, як дотримувалися стандарти на справедливий суд. 

Раніше кремлівський куратор українського Криму Сергій Аксьонов заявив, що російські правоохоронці роблять усе можливе для запобігання “диверсійним атакам” на півострові.

18 травня в Сімферопольському районі з рейок зійшло кілька вагонів. Після цього російська влада Криму анонсувала посилення заходів безпеки на залізниці.

Напередодні Представництво президента України в Автономній Республіці Крим заявило про збільшення спротиву кримчан російській тимчасовій окупації українського півострова. Рух спротиву “Жовта стрічка” продовжує працювати в тимчасово окупованому Криму: активісти поширили посилання на Google Drive з плакатами та листівками й закликали громадян долучатися до опору. Рух заявив, що має близько 3500 учасників на Кримському півострові.

За даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 181 людину. Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія переслідує політв’язнів у Криму

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter