У Росії суд відхилив три клопотання захисту про можливі фальсифікації стенограми в справі “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 08 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону відхилив три клопотання адвоката фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір” Еміля Зіядінова. Адвокат Іслям Веліляєв вимагав розслідувати можливу фальсифікацію стенограми.

Про це повідомили в громадському об’єднанні “Кримська солідарність”.

Еміль Зіядінов

Суд задовольнив лише прохання викликати силовика, який її складав.

Повідомляється, що клопотання захисту про недостовірність складеної за аудіозаписами стенограми ґрунтувалося на висновку незалежної експертки Олени Новожилової. Вона вказала, що скласти це розшифрування фізично неможливо за такий короткий період.

Через це адвокат Іслям Веліляєв клопотав про виклик понятих, щоб переконатися, чи дійсно вони спостерігали за процесом розшифрування аудіо. Суддя погодився з позицією державного обвинувачення, що це “необґрунтовано затягне процес”, та відмовив у задоволенні.

Далі надійшла заява про виклик на допит незалежної експертки Новожилової, але суд знову став на бік обвинувачення, зазначивши, що її висновок уже долучено в письмовому вигляді до матеріалів справи.

Клопотання про виклик експертки-лінгвістки Катерини Палехи та релігієзнавця Ільшата Мухамедзаріпова, які складали експертизу для слідства, суд також відхилив. Прокурор назвав дослідження “ясним і зрозумілим”

У результаті суд усе ж таки дозволив викликати для допиту слідчого ФСБ Дмитра Грамашова, який проводив стенограму дисків, на підставі якої і складено експертний висновок.

Сам політв’язень Еміль Зіядінов заявляв про відвід усьому складу суду, але суддівська колегія не задовольнила цієї заяви.

Нагадаємо, 7 липня 2020 року під час масових обшуків у Криму були затримані семеро людей. Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” обрав запобіжний захід для шістьох затриманих у вигляді тримання під вартою. Ісмет Ібрагімов, Зекір’я Муратов, Вадим Бектеміров, Еміль Зіядінов, Алім Суф’янов, Сейран Хайредінов були заарештовані в залі суду та переведені до слідчого ізолятора Сімферополя. Олександра Сизикова, який має інвалідність першої групи із зору, відправлено під домашній арешт. Усіх затриманих звинувачують у причетності до релігійної організації “Хізб ут-Тахрір”, забороненої в Росії та тимчасово окупованому Криму, але легальної на всій території України.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Емілю Зіядінову

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter