У Росії суд продовжив строк утримання звільненому з в’язниці політв’язню Андрію Захтею – рідні

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися
12 травня суд Ростовської області продовжив строк тримання бранцю Кремля Андрію Захтею в центрі тимчасового утримання іноземних громадян до 10 липня. Росіяни заявили, що планують депортувати українця через територію Латвії до 3 червня.
 
Про це інформує Об’єднання родичів політв’язнів на своїй фейсбук-сторінці
 
Андрій Захтей

У правозахисній організації повідомили, що Росія не передбачає повернення громадянина України безпосередньо через російсько-український кордон, посилаючись на “трудности дипломатических отношений”.

“Раніше ми чекали на письмове підтвердження від Латвії для депортації Андрія через їхній кордон, адже Міграційна служба РФ казала, що єдине, що потрібно, щоб мого чоловіка відпустили, – документ від Латвії. Перед засіданням суду ми нарешті його дочекалися та мали велику надію на те, що 12 травня оголосять про звільнення. Ні я, ні адвокати не розуміємо, навіщо тримати людину після майже семи років неволі, якщо всі документи на депортацію готові”,  – прокоментувала дружина політв’язня Оксана Захтей.
 
Раніше Державна міграційна служба України відмовила Захтею в тимчасовому документі для повернення до України, пославшись на те, що не змогла підтвердити всю інформацію щодо його ідентифікації з Єдиного державного демографічного реєстру.
 
Разом із Захтеєм у центрі тимчасового утримання іноземних громадян перебуває інший політв’язень Микола Шиптур, який також відбув свій термін покарання повністю, проте досі не повернувся додому. Микола перебуватиме там за рішенням суду до 6 червня.

Нагадаємо, ФСБ Росії затримала Андрія Захтея 6 серпня 2016 року, публічно оголосивши про затримання в районі Армянська в тимчасово окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО “Лефортово”, після повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова. Також, за версією російського обвинувачення, Захтей, який займався в Криму приватним візництвом, мав зустріти групу та забезпечити її переміщення півостровом. 

13 липня 2018 року незаконний “Верховний суд Криму” засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Євген Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей заявляв про тортури, яких зазнав під час затримання та слідства, після чого він підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Відомо, що за період із серпня до листопада 2016 року в Криму окупанти затримали дев’ять громадян України, серед яких був Андрій Захтей. Співробітники окупаційної ФСБ звинуватили їх у диверсійній діяльності на півострові в інтересах структур Міноборони України.

За останніми даними українського Омбудсмана Дмитра Лубінця, Росія незаконно утримує 180 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter