У Росії посилили покарання для вірянина cвідків Єгови з Криму Віктора Сташевського

Дата: 04 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Краснодарський крайовий суд затвердив рішення про переведення засудженого за приналежність до свідків Єгови севастопольця Віктора Сташевського з колонії до в’язниці на 3 роки. Тепер він відбуватиме решту покарання з більшою суворістю і меншою свободою переміщення. Чоловік став першим засудженим  вірянином цієї церкви на території Криму.

Як повідомляє Кримська правозахисна група, суд ухвалив рішення 24 червня 2024 року.

Віктор Сташевський у залі суду

Як відомо, у травні 2024 року Апшеронський районний суд Краснодарського краю вирішив змінити Сташевському колонію на в’язницю терміном на 3 роки. У червні апеляція це рішення затвердила. 

У вересні 2021 року Сташевський був етапований до виправної колонії №9  у місто Хадиженськ Краснодарського краю. Там адміністрація колонії часто виносила йому стягнення, які стали формальним приводом для утримання Віктора в суворих умовах. Варто зауважити, що про деякі з них він навіть не знав. 

Нагадаємо, 29 березня 2021 року “Гагарінський районний суд Севастополя” засудив Віктора Сташевського до шести з половиною років позбавлення волі в колонії загального режиму. Чоловіку інкримінували екстремізм через його віру. Цьому передувало 8 місяців судових розглядів, зокрема через відставку судді. Кримінальну справу проти вірянина порушив слідчий ФСБ у травні 2019 року за ч. 1 ст. 282.2 КК РФ (Організація діяльності екстремістської організації). Сташевського звинуватили в тому, що він пропагував ідеї свідків Єгови, проводив збори, здійснював релігійні виступи”. У справі фігурували свідчення секретного свідка. 

Як відомо, тиск на свідків Єгови в Росії почався у 2017 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації у РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території.

У червні 2022 року Європейський суд з прав людини визнав незаконною заборону у РФ релігійної організації “Свідки Єгови” та переслідування вірян, які до неї належать.

ЄСПЛ постановив, що Росія порушила право вірян на свободу релігії (стаття 9 Європейської конвенції), свободу вираження поглядів (стаття 10), свободу зборів (стаття 11), а також право на повагу власності (стаття 1 протоколу 1 до Європейської конвенції).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter