У Севастополі засудили вірянина “Свідків Єгови” до 6,5 років ув’язнення

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Вірянина “Свідків Єгови” Віктора Сташевського “Гагарінський районний суд Севастополя” засудив до шести з половиною років позбавлення волі в колонії загального режиму. Чоловіку інкримінують екстремізм через його віру. Сташевського взяли під варту прямо в залі “суду” після оголошення вироку.

Про це інформує правозахисна організація “Кримський процес”

Віктор Сташевський

Крім того, незаконний “суддя” Павло Крилло наклав на чоловіка обмеження щодо публічної діяльності й публікації інформаційних матеріалів терміном на сім років. 

Видання зауважує, що до оголошення вироку “суддя” перебував у своєму кабінеті протягом двох годин, нібито бувши в нарадчій кімнаті.

Під час останнього слова “суддя” постійно перебивав Віктора Сташевського і не давав говорити те, що він вважав за потрібне сказати в своєму останньому слові.

На оголошення вироку “суд” пустив обмежену кількість слухачів. Водночас на вході до будівлі “пристав” заборонив проносити мобільні телефони, що істотно порушує принципи гласності судочинства.

“Найзнаковішим моментом став той факт, що після оголошення вироку суддя зайшов до свого кабінету разом зі слідчим, який вів цю кримінальну справу”, – зауважує видання.

Нагадаємо, 4 червня 2019 року в Севастополі ФСБ обшукала щонайменше дев’ять будинків місцевих вірян. Унаслідок обшуків російські силовики затримали 52-річного Віктора Сташевського. Утім, наступного дня його відпустили з ізолятора під підписку про невиїзд.

Проти чоловіка порушили кримінальну справу за статтею “Організація діяльності екстремістської організації” (ч. 1 ст. 282.2 КК РФ).

Незаконний “Гагарінський районний суд Севастополя” почав розглядати по суті кримінальну справу стосовно Сташевського 15 червня 2020 року. 

Як відомо, тиск на “Свідків Єгови” в Росії почався у 2017 році. Тоді Верховний суд визнав екстремістським сайт організації, а також три книги: “Чого насправді навчає Біблія?”, “Наближайся до Єгови” і “Приходь і йди за мною”. Через чотири роки Верховний суд Росії за позовом міністерства юстиції визнав діяльність організації в РФ екстремістською, а також заборонив їй працювати на території країни. Рішення суду тоді дозволило конфіскувати майно об’єднання. Практика переслідування “свідків” поширюється й на окуповані Росією українські території.
 
Сайт “Свідки Єгови в Росії” повідомив про обшуки 10 лютого у вірян Андрія Рогуцького та Людмили Шевченко. У них вилучили Біблії, блокноти та електронні пристрої. Обшук санкціонував незаконний “Севастопольський міський суд”.
 
Управління Верховного комісара ООН з прав людини із 16 лютого до 31 липня 2020 року зафіксувало 26 справ проти релігійних організацій або окремих осіб за правопорушення, пов’язані з прозелітизмом і Прозелітизм – прагнення навернути якомога більше прихильників (прозелітів) якого-небудь вчення. Палка відданість новоприйнятому вченню, новим переконанням., зокрема проти протестантів, мусульман, месіанських євреїв та кришнаїтів.
 
За даними Кримської правозахисної групи, за останні шість років у тимчасово окупованому Криму релігійні організації оштрафували майже на півтора мільйона рублів.
 
ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права.
 
Росію також просять забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.
 
Окрім цього, від Росії вимагають забезпечити свободу релігії та переконань у Криму будь-яких осіб та груп людей без дискримінації за будь-якою ознакою. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter