За роки окупації Росія оштрафувала релігійні організації Криму майже на півтора мільйона рублів

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

За останні шість років у тимчасово окупованому Криму релігійні організації оштрафували майже на півтора мільйона рублів.

Такі дані наводить “Кримська правозахисна група” (КПГ).

Станом на кінець листопада 2020 року кримські правозахисники зафіксували понад сотню адміністративних проваджень у Криму щодо релігійних організацій та їхніх членів. Переважно це звинувачення за статтями російського законодавства про “незаконну місіонерську діяльність”, “поширення релігійної літератури”, виписувалися також штрафи за “проведення п’ятничної молитви”.

“Загалом на кінець листопада КПГ зафіксувала в Криму 104 адміністративні провадження стосовно релігійних організацій та їхніх членів за ст. 5.26 КпАП Росії. У межах цих проваджень винесено штрафів на суму не менш ніж 1 450 500 рублів”, – йдеться в повідомленні правозахисної організації. 

Повідомляється, що 11 листопада “мирова суддя” Людмила Сологуб оштрафувала на 5 тисяч рублів імама Аблякіма Галієва за ст. 5.26 КпАП РФ за здійснення п’ятничної молитви. 

19 листопада “мирова суддя” Світлана Буйлова оштрафувала на 5 тисяч рублів за ст. 5.26 КпАП РФ мешканця Сімферополя М. Е. Аблаєва. 

У листопаді до “мирових судів” Криму передано дві нових справи за ст. 5.26 КпАП РФ – проти А. Р. Газієва й мусульманської громади “Менжаба”.

Аналітик КПГ Олександр Сєдов наголошує, що такі дії окупаційної влади Криму є “порушенням як Женевської конвенції (IV) так і Європейської конвенції з прав людини, а саме ст. 9 (“Свобода думки, совісті і релігії”)”.

Нагадаємо, Управління Верховного комісара ООН з прав людини із 16 лютого до 31 липня 2020 року зафіксувало 26 справ проти релігійних організацій або окремих осіб за правопорушення, пов’язані з прозелітизмом і Прозеліти́зм – прагнення навернути якомога більше прихильників (прозелітів) якого-небудь вчення. Палка відданість новоприйнятому вченню, новим переконанням., зокрема, проти протестантів, мусульман, месіанських євреїв та кришнаїтів.

ООН закликала Росію виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом у галузі прав людини в Криму та дотримуватися своїх зобов’язань як окупаційної держави відповідно до міжнародного гуманітарного права.

Росію також просять забезпечити належний і безперешкодний доступ до Криму міжнародних моніторингових місій з прав людини та неурядових правозахисних організацій згідно з резолюціями Генеральної Асамблеї ООН 71/205, 72/190, 73/263 та 74/168.

Окрім цього, від Росії вимагають забезпечити свободу релігії та переконань у Криму будь-яких осіб та груп людей без дискримінації за будь-якою ознакою. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter