У Криму оштрафували імама за місіонерську діяльність серед новонароджених

Дата: 13 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Мировий суд Судакського району” на 5 тисяч рубліві Бизько 1 800 гривень оштрафував  імама мечеті села Дачне Аблякімова Галієва за місіонерську діяльність. Правоохоронці в Криму інкримінували чоловікові порушення ч. 4 ст. 5.26 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ.

Про це повідомляє видання Ґрати з посиланням на громадську ініціативу Кримська солідарність. 

Імам Аблякім Галієв (зліва) з юристом Сейтосманов Каралієвим в “мировому суд”і, 11 листопада 2020 року

На думку “судді” Людмили Сологуб, діяльність імама була незаконною, оскільки він не належить до підконтрольного Духовного управління мусульман Криму (ДУМК).

“Поліцейські” склали постанову про притягнення Галієва до адміністративної відповідальності на початку жовтня 2020 року. Повідомляється, що ДУМК спільно з російськими силовиками вели боротьбу проти мечеті в Дачному більше року, адже місцева ісламська громада не перереєструвалася за російським законодавством з початку тимчасової окупації півострова і не приймала імамів, яких надсилало в мечеть підконтрольне Кремлю “Духовне управління”.

У березні 2019 ДУМК просило місцеву енергокомпанію припинити постачання електрики в мечеть.

“Наразі користування мечеттю здійснюють сторонні особи”, – йшлось в листі ДУМК, копія якого є в розпорядженні редакції Ґрати.

Як випливає з матеріалів адміністративної справи, в серпні 2020 року співробітники ФСБ і Центру протидії екстремізму провели секретну відеозйомку в мечеті імама Галієва. На відеозаписі довжиною в півтори хвилини людина з прихованою камерою заходить в будівлю і ззаду знімає, як на підлозі сидять люди, в тому числі сам імам, який проводить вибори релігійної громади. Відео, а також пояснення двох прихожан мечеті, які підтвердили участь імама в зборах, стали підставою для обвинувачення.

Слідство наполягало, що Галієв вів саме місіонерську діяльність. У доказ воно навело описи обрядів з новонародженими, які проводив імам, “щоб з самого народження немовля і його батьки перебували під благотворним впливом ісламської традиції”. “Фактично, поширюється інформація про віровчення ісламу серед осіб, які не є учасниками даного релігійного об’єднання”, дійшли до висновку російські правоохоронці, говорячи про новонароджених дітей. При цьому обряд наречення іменем новонародженого в ісламі може зробити будь-який віруючий чоловік – член родини і не обов’язково імам.

Слідство також наполягає, що Галієв не мав повноважень на здійснення місіонерської діяльності, делегованих йому ДУМК. Сам імам провини не визнав, його адвокат Еміль Курбедінов сказав, що захист буде подавати апеляцію на рішення “суду”.

12 листопада посол США в ОБСЄ Джеймс Гілмор заявив з посиланням на правозахисників, що Росія переслідує в тимчасово окупованому Криму майже всі релігійні організації, крім Російської православної церкви.

Нагадаємо, у квітні імама села Заповітне Радянського району Ділявера Халілова “суд” оштрафував за проведення п’ятничного намазу в мечеті за статтею про несанкціонованому мітингу. Ще одне адміністративну справу про незаконну місіонерської діяльності, аналогічне справі Галієва, російські силовики ініціювали проти імама Арсена Кантемирова із села Зарічне Сімферопольського району. Утім “мировий суд” закрив її через закінчення терміну давності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter