У Росії поліція прийшла з обшуком до головреда The Insider Романа Доброхотова

Дата: 28 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Москві 28 липня поліція прийшла з обшуком до головреда The Insider Романа Доброхотова, російська влада нещодавно внесла видання до реєстру “іноагентів”.

Про це журналіст устиг повідомити у твіттері.

Обшук у Доброхотова. Джерело: theins.ru

“Вочевидь, у мене обшук. Стукає поліція. Адвокат не завадив би”, – написав він.

Згодом його колега, російський журналіст-розслідувач Сергій Єжов повідомив у твіттері, що цього дня Доброхотов мав намір покинути Росію.

Пізніше видання уточнило, що слідчі дії проводяться в справі про наклеп, яку відкрили за заявою голландського журналіста Максиміліана ван дер Верффа.

За версією силовиків, невстановлена ​​особа не пізніше ніж 12 листопада 2020 року розмістила твіт про “причетність громадянина Голландії Макса ван дер Верффа до дезінформації про збитий “боїнг” МН-17″ у твіттері Доброхотова.

Під час обшуку в журналіста вилучили телефони, ноутбук, планшети та закордонний паспорт. Він проходить у справі як свідок. Обшук відбувся також у квартирі батьків редактора The Insider.

Відомо, що після обшуку Доброхотова забрали на допит у відділення поліції.

The Insider зареєстровано в Латвії. Відоме своїми журналістськими розслідуваннями, зокрема в співробітництві з групою Bellingcat – про діяльність співробітників ГРУ Росії за кордоном і отруєння російського опозиціонера Олексія Навального. 23 липня 2021 року видання визнали в РФ “іноагентом”.

Тоді Доброхотов відмовився маркувати журналістські матеріали, як цього вимагає російська влада, і заявив, що новий статус не позначиться на роботі видання.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що мін’юст РФ заніс п’ятьох журналістів видання “Проєкт” до списку “іноземних агентів”, а генеральна прокуратура оголосила медіа, створене 2018 року, “небажаною організацією” на території країни.

За час роботи журналісти медіа випустили чимало гучних розслідувань, які стосувалися статків російських високопосадовців, жінок, яких називають “доньками Путіна”, та наближених до російського президента олігархів. Окрім цього, вони порушували тему сексуальних домагань, того, як російська влада намагається впливати на зміст вікіпедії, і так званої дідівщини в армії. 

Згідно з російськими законами, іншим виданням та громадянам заборонено поширювати матеріали “іноагентів”, вподобати їхні дописи в соцмережах та робити репости.

Участь у діяльності “небажаної організації”, згідно з російськими законами, карається спочатку штрафами, а згодом порушники можуть отримати до чотирьох років за ґратами. Поза законом перебуває й керівництво “небажаної організації”, за що можна отримати від декількох сотень годин обов’язкових робіт до шести років позбавлення волі.

Пожертвування або інше фінансування “небажаної організації” теж може призвести до кримінального переслідування. Видання “Проєкт” працювало на пожертви читачів.

Журналістам, яких визнали “іноагентами”, загрожує адміністративна, а потім і кримінальна відповідальність. Вони мають позначати всі свої повідомлення в соцмережах і в ЗМІ, а якщо не робитимуть цього, то їм загрожує штраф до двох з половиною тисяч рублів. Такі люди повинні відкрити юридичну особу – компанію та звітувати перед посадовцями. За порушення передбачено штрафи, а в перспективі – кримінальна відповідальність.

Нагадаємо, що за останні пів року в Російській Федерації ще більше посилили систему державної цензури, підтримавши, наприклад, підсилення покарання за наклеп, та введення покарання для власників сайтів, які відмовляються від вимог російської влади цензурувати контент в інтернеті. ZMINA докладно розповідала про нові репресивні закони в Росії та те, як вони вплинуть на життя в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter