У Росії оштрафували двох журналістів SotaVision за порушення закону про “іноагентів”

Дата: 23 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Таганський районний суд у Москві оштрафував двох журналістів SotaVision – новинного сайту, заснованого у 2015 році, з якого деякі співробітники вийшли у 2022-му, щоб створити SOTA. Причиною штрафу стало порушення закону про “іноземних агентів”.

Про це пише Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists).

Ілюстративне зображення. Фото: “Настоящее Время”

Засновницю Sota.Vision Олександру Агєєву оштрафували на 10 000 рублів (110 доларів США), а репортера Муміна Шакірова – на 30 000 рублів (332 долари США).

Журналісти оскаржуватимуть рішення суду, оскільки не були повідомлені про засідання та не були присутні.

Агєєва виїхала з Росії в березні 2022 року – через місяць після того, як її визнали “іноземною агенткою”, а Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну.

Крім того, МВС Росії оголосило в розшук журналіста Богдана Бакалейка, який коментує новини на своєму ютуб-каналі. Його також звинуватили в порушенні закону про “іноземних агентів”.

Бакалейка внесли до списку “іноагентів” у 2023 році, і відтоді його двічі оштрафували за те, що він не додав цю примітку до свого контенту, як того вимагає ч. 2 ст. 330.1 Кримінального кодексу РФ. За це передбачається покарання – до двох років в’язниці.

“Мені боляче, що деякі хитрі люди вважають мене “іноземним агентом”, який працює під якимось іноземним впливом. Якщо здоровий глузд, розсудливість, адекватність, чесність і щирість вважаються виключно якостями іноземного впливу, то так тому і бути. Вважаю, що я щирий і виконую свою роботу в першу чергу для людей”, – зазначив Бакалейко.

Нагадаємо, що у РФ Роскомнагляд заблокував сайти центру захисту прав людини “Меморіал”, а також видання Sota і SotaVision.

Журналісти Sota зазначають, що були готові до блокування, і тепер пропонуватимуть статті у двох варіантах – “з VPN і без нього, як уже роблять багато наших колег”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter