У Росії не побачили порушень у триманні кримського політв’язня Еміля Зіядінова в січні в підвалі без матраців та ковдр. Кримчанин спав на залізі

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Дитячий тренер із Криму Еміль Зіядінов, незаконно засуджений російським судом до 17 років ув’язнення в справі кримських мусульман, звернувся до правозахисних органів зі скаргами. Політв’язень звинуватив начальника СІЗО Липецька в порушенні його прав під час етапування.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” з посиланням на дружину бранця Кремля Ельвіє Зіядінову

Еміль Зіядінов

“Коли його етапували вже з Новочеркаська, він їхав транзитом через СІЗО Липецька. Їх відправили в січні до підвального приміщення. Їм не дали ні матраців, ні ковдр. Вони спали в холоді – на залізі. Він сказав, що вони тоді замерзли. Прокидалися від холоду”, – розповіла Зіядінова.

За словами дружини, Еміль Зіядінов звернувся зі скаргами до російської прокуратури, омбудсмана Росії Тетяни Москалькової та до громадської наглядової комісії РФ.

Згодом його звернення переспрямували до Управління Федеральної служби виконання покарань Липецької області. У відповідь кримчанин отримав, що “жодних порушень не знайшли”.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення українського Кримського півострова.

7 липня 2020 року в будинку Еміля Зіядінова окупанти провели обшук, за підсумками якого кримського татарина заарештували.

У “Кримській солідарності” нагадують, що Еміль Зіядінов з дитинства займався карате, отримував медалі за перші місця. Під час навчання в університеті займався тхеквондо, пізніше він почав тренувати дітей у рідному селищі Червоногвардійське в Криму.

Чоловік усіляко підтримував політв’язнів – кримських мусульман та їхні родини з початку тимчасової окупації Кримського півострова. У 2018 році виходив з одиничним пікетом із плакатом “Мусульмани не терористи”, не раз їздив на політично вмотивовані суди підтримати співвітчизників до Москви та Ростова. Здійснював передачі політв’язням у місцях позбавлення волі. Також приїжджав на місця обшуків раніше за заарештованих одновірців.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачений не мав зброї, вибухівки, боєприпасів, не планував вчиняти терористичний акт і не закликав інших до терористичних дій.

19 квітня 2022 року Південний окружний військовий суд оголосив вирок 37-річному дитячому тренеру Емілю Зіядінову в справі “Хізб ут-Тахрір”. Суддя Станіслав Жидков, що головує, ухвалив призначити внаслідок часткового складання покарань щодо ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”) та “приготування до захоплення влади” (ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ) 17 років позбавлення волі з відбуттям перших чотирьох років у в’язниці, решти – в колонії суворого режиму з обмеженнями після відбуття терміном на один рік і шість місяців.

7 листопада 2022 року апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар.
 
За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter