Росіяни незаконно етапували до Липецької області кримського політв’язня Еміля Зіядінова

Дата: 18 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Засуджений до 17 років позбавлення волі дитячий тренер Еміль Зіядінов повідомив, що його етапували до в’язниці міста Єлець у Липецькій області. У листі до своєї дружини Ельвіє політв’язень описав подробиці свого маршруту і розповів, що зараз поміщений до карантину.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Еміль Зіядінов

За словами Зіядінова, із СІЗО Новочеркаська після підсумкового рішення апеляції його вивезли разом з Ленуром Сейдаметовим уранці 26 грудня 2022 року. На потязі їх доправили до ізолятора Воронежа, а за добу 28 грудня відправили до Липецька.

Там вони встигли відсидіти в спецблоці, а потім їх перевели в камеру на трьох осіб, де їхнім співкамерником був засуджений за статтею 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації”) громадянин Туркменістану.

10 січня в’язнів на машині етапували до в’язниці міста Єлець Липецької області, зараз вони відбувають двотижневий карантин.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У “Кримській солідарності” нагадують, що Еміль Зіядінов з дитинства займався карате, отримував медалі за перші місця. Під час навчання в університеті займався тхеквондо, пізніше він почав тренувати дітей у рідному селищі Червоногвардійське в Криму.

Чоловік усіляко підтримував політв’язнів – кримських мусульман та їхні родини з початку тимчасової окупації Кримського півострова. У 2018 році виходив з одиничним пікетом із плакатом “Мусульмани не терористи”, не раз їздив на політично вмотивовані суди підтримати співвітчизників до Москви та Ростова. Здійснював передачі політв’язням у місцях позбавлення волі. Також приїжджав на місця обшуків раніше за заарештованих одновірців.

2019 року російські силовики затримали його біля будинку Шейхалієва Рустема під час обшуку нібито за непокору правоохоронним органам.

7 липня 2020 року в будинку Еміля Зіядінова окупанти провели обшук, за підсумками якого кримського татарина заарештували.

Згідно з матеріалами справи, обвинувачений не мав зброї, вибухівки, боєприпасів, не планував вчиняти терористичний акт і не закликав інших до терористичних дій.

19 квітня 2022 року Південний окружний військовий суд оголосив вирок 37-річному дитячому тренеру Емілю Зіядінову в справі “Хізб ут-Тахрір”. Суддя Станіслав Жидков, що головує, ухвалив призначити внаслідок часткового складання покарань щодо ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”) та “приготування до захоплення влади” (ч. 1 ст. 30, ст. 278 КК РФ) 17 років позбавлення волі з відбуттям перших чотирьох років у в’язниці, решти – в колонії суворого режиму з обмеженнями після відбуття терміном на один рік і шість місяців.

7 листопада 2022 року апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

Як відомо, Росія продовжила переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму з початку великої війни.

За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter