У Росії ліквідували Сахаровський центр

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії Мосміськсуд за позов міністерства юстиції країни ліквідував Сахаровський центр – організацію, що займалась захистом прав людини в Росії та збереженням спадщини фізика та лауреата Нобелівської премії, правозахисника Андрія Сахарова.  

Про це з зали суду повідомляє російське видання Business FM. 

Будинок, де знаходився музей Сахарова та центр. Фото: inyourpocket.com

Центр створила у 1994 році громадська комісія із захисту спадщини Сахарова, яку зібрала дружина правозахисника Олена Бонер та його колеги й друзі. 

У 1996 році члени комісії створили музей Сахарова та багатофункціональний соціальний центр за мир, прогрес і права людини, який і ліквідувала російська влада. 

За час роботи на центр неодноразово нападали:

  • у 2003-му будівлю розгромили після виставки сучасного мистецтва під назвою “Обережно, релігія!”; 
  • у 2013-му напад здійснили після виставки про протестний гурт Pussy Riot; 
  • у 2014-му, коли російська влада почала на законодавчому рівні переслідувати ЛГБТ-людей, на центр напали за організацію заходу про толерантність; 
  • у 2016-му невідомий облив фарбою фотографії українських солдатів із Донбасу, кричачи, що вони вбивали жінок та дітей; 
Погром центру у 2003 році. Фото: opendemocracy.net
Наслідки погрому у 2016-му. Фото: Олександр Васюкович

У 2014-му влада РФ назвала центр “іноземним агентом” й надалі кілька раз штрафувала на сотні тисяч рублів за те, що правозахисники відмовлялись називати себе таким чином. Так само російська влада переслідувала іншу відому у РФ правозахисну організацію “Меморіал”, яку ліквідували незадовго до початку повномасштабного вторгнення в Україну. 

Правозахисники з Сахаровського центру у березні минулого року виступили із заявою щодо російського вторгнення, у якій наголосили, що “російське суспільство дозволило втягнути себе у вирву жахливої ​​кризи”. 

“Те, що сталося, означає моральне банкрутство нашого суспільства. І з цим, незалежно від результату подій, нам доведеться жити багато років. Вихід із цього стану вимагатиме радикальної зміни базових установок національної ідентичності, якщо це взагалі буде можливо”, – йшлось у їхній заяві. 

Менше ніж за рік після цього влада Росії розірвала договори оренди з музеєм прав людини та культурним центром. 

Правозахисники збирають речі після того, як їх виселили з будівлі центру. Фото: AFP

Нагадаємо, що хоробрий український народ в особі президента Володимира Зеленського отримав торік премію імені Андрія Сахарова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter