У Росії лідер однієї з партій каже, що наполягатиме на поверненні смертної кари для “терористів і педофілів”

Дата: 20 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії депутат Держдуми Сергій Миронов і В Україні щодо Миронова у 2014-му відкривали провадження стосовно фінансування тероризму. Також щодо нього накладено санкції, зокрема з боку США та ЄС. висловився за повернення страти в країні для “терористів і педофілів”. 

Його слова цитують пропагандистські російські медіа. 

Фото: Держдума РФ

Щодо судових помилок, то Миронов каже, що через “недосконалість судової системи” вироки про смертну кару, якщо мораторій знімуть, мають виконувати тільки після розгляду справи у Верховному суді в складі трьох суддів разом з колегією присяжних.

“Ми наполягаємо на цьому і наполягатимемо (на поверненні смертної кари для “терористів та педофілів”. – Ред.). Ба більше, ми знаємо соціологію: близько 70% громадян нашої країни підтримають повернення смертної кари”, – каже російський депутат Миронов. 

У Росії соціологія й справді показувала збільшення кількості громадян, які не проти повернення смертної кари. Так, у 2019-му таких було 41% серед опитаних соціологами. Якщо ж дивитись із 2015 року, то кількість людей у країні, які були б не проти відновлення страт, збільшилася на 10%, а противників скоротилася з 27% до 20%.

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну в Росії вже не вперше кажуть про можливість повернення найвищої міри покарання. 

Кілька разів про це говорив ексочільник країни, а нині заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медвєдєв. Він казав, що після виходу Росії з Ради Європи обмежень щодо відновлення смертної кари не лишилося.  

“І в історії нашої країни такі періоди бували”,нагадував він громадянам РФ. 

Норма про смертну кару через розстріл фактично вже є в російському законодавстві, але її не застосовують через мораторій, накладений після підписання протоколу до Конвенції щодо захисту прав людини та основних свобод. Торік Росія перестала бути учасницею конвенції.

У 2009 році Конституційний суд РФ визнав, що суди в країні не можуть застосовувати найвищу міру покарання, адже за роки мораторію сформувалися стійкі гарантії не бути вбитими за злочин.

ПАРЄ багато років поспіль безрезультатно вимагала від російської влади прибрати норму щодо страти із законодавства. 

Ілюстраційне зображення. Фото: ridl.io

Торік, коментуючи ймовірне повернення в Росії смертної кари, заступник голови тамтешньої ради безпеки Медвєдєв називав рішення Конституційного суду країни щодо розстрілів “не священним писанням”, яке можна переглянути.  

Нещодавно в Білорусі, де смертна кара не тільки є в законодавстві, але й активно застосовується, самопроголошений президент Олександр Лукашнеко дозволив розстрілювати за “державну зраду” посадовців та військових. 

У Білорусі розстріляти можуть тільки чоловіків, які скоїли “злочин” після настання 18-річного віку і не досягли до ухвалення вироку 65 років. Родичам засуджених не повідомляють про день розстрілу, не дають останнього побачення і не видають тіла для поховання.

Нагадаємо, що в сучасному світі смертна кара в багатьох країнах скасована на законодавчому рівні або не використовується. У 2020-му правозахисники фіксували у світі найменшу кількість страт за 10 років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter