“У Росії імперські замашки”: суд РФ відправив українця до колонії за коментарі в телеграмі

Дата: 26 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Апеляційний військовий суд підтвердив вирок уродженцю Рубіжного нібито за пропаганду тероризму в російському телеграм-каналі. 23-річному українцю призначили три роки ув’язнення.

Про це повідомляють російські медіа.

Фото: тг-канал ASTRA

Російські слідчі заявляють, що засуджений Прохор Нейжмаков у березні 2022 року виїхав з Рубіжного, де тоді велись активні бойові дії, до Владимира, що в Росії. У хлопця там були мати та старший брат, повідомляють російські журналісти. Перший час він нібито перебував у пункті тимчасового розміщення для біженців та навіть отримав свідоцтво про притулок. 

У листопаді минулого року хлопець буцімто вирішив зареєструватися в телеграмі, щоб “закликати людей до тероризму”.

За версією слідства, 8 листопада хлопець написав у телеграм-каналі “Владимирська банда” кілька коментарів:

“Я кажу, що в Росії імперські замашки… вічно вони когось зжерти хочуть”, “Просто знищуєте мою країну”, “Скільки вбитих чоловіків та братів через ці конфлікти, якби ви не лізли в Україну, все було б добре, були б сусідами”, “Подякуй Володьку, завдяки якому в мене немає дому, освіти та всього іншого”, “З Путіним ми домовлятися не будемо… Скидайте його, і тоді вперед”.

Нині цей канал неможливо знайти в телеграмі.

Уже 2 березня 2023 року російські силовики відкрили проти Нейжмакова кримінальну справу за ч. 2 статті 205 – публічні заклики до терористичної діяльності, публічне виправдання тероризму чи пропаганда тероризму в інтернеті. За декілька днів хлопця затримали та посадили до СІЗО.

Московський 2-й західний окружний військовий суд 14 серпня оголосив вирок – три роки колонії, позбавлення права на діяльність, пов’язану з адмініструванням сайтів та каналів в інтернеті, а також заборона створювати облікові записи в соціальних мережах протягом двох років. Захист подав апеляцію, однак суд залишив вирок без змін.

Російські ЗМІ зазначають, що на суді Нейжмаков визнав свою провину.

Як відомо, у схожій ситуації опинився 19-річний Ілля з Волновахи. Навесні минулого року його депортували з родиною до РФ. Його затримали, коли він намагався виїхати до Європи. Спочатку хлопця залишили в СІЗО на 15 діб нібито за хуліганство. Та поки він сидів у камері, на його вже неактивній сторінці у вконтакті з’явилися дописи на підтримку “Азова”. Через це хлопця звинуватили у виправданні тероризму. За словами волонтерки, що підтримує зв’язок з Іллею, силовики тиснули на нього, погрожували та вимагали зізнатись у вигаданому звинуваченні. Через деякий час хлопець був змушений зробити це, щоб припинити знущання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter