Депортованого 19-річного українця росіяни затримали на виїзді з РФ і погрозами катувань змусили визнати себе винним у тероризмі

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У квітні 2023 року 19-річного депортованого російськими військовими до РФ Іллю, який намагався виїхати з Росії до Польщі, затримали силовики. Спочатку хлопця звинуватили у порушені громадського спокою й арештували на 15 діб, а потім звинуватили у виправданні тероризму. Щоб уникнути знущання, Ілля через пів року утримання визнав себе винним.

Про це виданню ZMINA розповіла волонтерка НКО “Допомагаємо виїхати” Юлія, до якої за допомогою звернувся друг Іллі після його затримання.

Ілля на одному з судових засідань у РФ. Фото: Юлії

За словами Юлії, навесні минулого року Іллю разом з родиною депортували з Волновахи до РФ. Майже рік родина мешкала у Воронежі, але Ілля не полишав надії поїхати з Росії. 

Зібравши гроші на дорогу, він вирушив до друга у Польщу. 14 квітня Ілля дістався Калінінграда. Звідти він мав їхати автобусом до Гданська. Однак, коли водій побачив, що в Іллі лише ID-картка й немає закордонного паспорта, то не пропустив його в салон. 

“Він дуже хотів поїхати з Росії, тож купив ровер – (розкладний велосипед. – Ред.) й на ньому дістався контрольно-пропускного пункту”, – каже Юлія. 

На КПП “Мамоново” російські прикордонники змусили Іллю роздягнутись, обшукали його речі, перевірили ноутбук та телефон.

“Вони тиснули на нього, казали, що якщо він перетне кордон, то ніколи більше не повернеться, ніколи не побачить рідних”, – каже Юлія.

Протримавши хлопця шість годин, прикордонники таки пропустили його. Однак в Польщу хлопець потрапити не зміг.

“Він їхав сам, без допомоги волонтерів. Тож не знав, які має права під час перетину кордону. Що якщо ти біженець й потребуєш прихистку, то тебе пропустять й з українським паспортом. Він просто сказав, що їде до друга”, – каже Юлія.

Тож польські прикордонники сказали, що вони не можуть поставити штамп в ID-картку, й відвели Іллю під ворота до російського кордону.

“Спочатку, як казав Ілля, росіяни на КПП намагались йому ніби допомогти: шукали КПП, через які українців пропускають без закордонного паспорта. Самі туди телефонували й дізнавались. Але потім щось пішло не так”, – каже Юлія

Прикордонники сказали Іллі зачекати, самі з кимось порадились й запропонували йому поїхати з ними. Ілля подумав, що його хочуть підвезти до аеропорту. Однак, коли він підійшов до автівки, на нього почали кричати, й вимагати, щоб він ліг лицем в землю. Надягнули кайданки, відібрали телефон й почали його допитувати. 

“Мені навіть важко уявити, в якому Ілля був стані, що він відчував. Адже він був втомлений, розгублений й наляканий. А вони почали йому погрожувати, що повезуть у ліс, закопають й ніхто його не знайде”, – розповідає Юлія.

Хлопця відвезли до поліційного відділку. А наступного дня вже був суд, на якому Іллю звинуватили в тому, що він нібито посеред ночі нецензурно лаявся в центрі Калінінграда й не звертав уваги на зауваження. Його засудили на 15 діб. 

А потім хлопця почали звинувачувати у “виправданні тероризму”. Ніби він постив на своїй сторінці Вконтакті дописи у підтримку полку “Азов”, який у РФ визнано терористичною організацією. Однак всі ці дописи були зроблені протягом години саме 14 квітня, починаючи з 23:24 з проміжками у 2–10 хвилин. А попередні записи були ще у 2019 році.

Вже пів року правоохоронці РФ намагаються довести вину хлопця. А тим часом, за словами Юлії, есбівці залякують Іллю, щоб той визнав себе винним. Весь цей час хлопець відмовлявся себе оговорювати. Однак силовики пообіцяли, що вони допоможуть йому відсидіти менше. А якщо ж він не погодиться, то його будуть катувати, в ув’язненні він проведе ще багато років й взагалі може не вийти на свободу.

“І він зізнався. Бо йому страшно й морально дуже важко”, – каже Юлія.

В яких умовах знаходиться хлопець, чи зазнає знущань, наразі невідомо. З ним є зв’язок. Однак розповісти про все, що з ним відбувається, він через певні обставини не може. 

Нагадаємо, правозахисник з Центру громадянських свобод Михайло Савва розповів, що у колоніях РФ катують 90% цивільних українців, яких росіяни затримали за так званий  “опір спецоперації”.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter