У Росії готуються ухвалити закон, який фактично унеможливить діяльність нечисленних незалежних ЗМІ

Дата: 24 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Держдума РФ розглядає законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу щодо введення термінів ув’язнення за дії проти державної безпеки або за спілкування з іноземними групами, який загрожує майже унеможливити роботу нечисленних незалежних ЗМІ, що залишилися в країні.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Російський поліцейський біля держдуми. Квітень 2022 року. Джерело: AFP/Natalia Kolesnikova

Нижня палата держдуми, законодавчого органу Росії, 14 червня вже схвалила цей документ. Поправки до нього можна подавати до 27 червня, після чого законопроєкт передадуть на затвердження в раду федерації.

За словами координаторки програми CPJ у Європі та Центральній Азії Гульнози Саїд, запропоновані поправки дадуть владі Росії ще один інструмент для боротьби з нечисленними незалежними ЗМІ, які ще залишилися в країні.

Указаний законопроєкт передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до восьми років для громадян Росії, які “таємно встановлюють і підтримують зв’язок зі спеціальною службою іноземної держави, міжнародної чи іноземної організації або з їхніми представниками з метою сприяння їм у свідомо спрямованій діяльності проти безпеки Російської Федерації”.

Також документом передбачається покарання до семи років позбавлення волі для тих, хто озвучує “публічні заклики до дій проти безпеки РФ або перешкоджає здійсненню повноважень державними органами та їхніми посадовими особами”.

Юрисконсульт сайту правозахисних новин “ОВД-Инфо” Дмитро Піскунов у телефонному інтерв’ю CPJ наголосив на тому, що є багато можливостей для зловживання цими поправками. 

“Якщо журналіст напише, що яхта російського урядовця припаркована в порту європейської країни, чи буде це вважатися перешкодою для виконання державними службовцями своїх повноважень? Якщо законодавство ухвалять в нинішньому вигляді, це залишиться на розсуд правоохоронців”, – пояснив він.

Редактор незалежного інформаційного видання SOTA Олексій Обухов у коментарі CPJ написав, що законопроєкт містить “навмисно максимально широке та абсурдне формулювання, щоб забезпечити репресивне застосування майбутнього закону”. За його словами, “ув’язнюватимуть не всіх, а лише тих, кого треба”.

Проєкт закону передбачає кримінальне покарання для тих, хто працює за кордоном з організаціями, які уряд назвав “небажаними” в Росії.

На переконання Піскунова, нове законодавство є спробою “розірвати взаємодію залишків громадянського суспільства в Росії з рештою світу”.

Нагадаємо, що 4 березня 2022 року президент РФ Володимир Путін увів зміни до Кримінального кодексу Росії, що запроваджують ув’язнення за поширення “фейкової” інформації про російську армію.

25 березня російські законодавці розширили закон, запровадивши покарання за “неправдиве” висвітлення діяльності державних органів країни за кордоном.

7 червня Держдума ухвалила законопроєкт про створення єдиного реєстру іноземних агентів, до якого влада може додати будь-якого журналіста та ЗМІ, які зазнають нібито “іноземного впливу”.

Про стан журналістики у РФ читайте в матеріалі ZMINA

Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter