У Росії дозволили масово оголошувати людей “іноагентами”

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Росії 1 грудня набрав чинності Закон “Про контроль за діяльністю осіб, які перебувають під іноземним впливом”, документ дозволяє масово оголошувати людей “іноагентами”.

Про це повідомили на сайті “Радіо Свобода”.

Джерело: Вікіпедія / Іван Абатуров

Російська Держдума ухвалила документ наприкінці червня. Він систематизує і посилює державну політику РФ щодо так званих іноземних агентів.

Згідно з документом, “іноагентом” можна визнати фізичну особу або організацію, які не обов’язково отримують іноземне фінансування, а й просто перебувають “під впливом”. Формулювання, що саме вважати іноземним впливом, прописане в документів вкрай розпливчасто. Зокрема, ним вважатиметься будь-який “вплив” — “шляхом примусу, переконання чи іншими способами”.

На сьогодні у Росії налічується 348 “іноземних агентів”. Серед них — фізичні особи та організації, зокрема й ЗМІ.

Починаючи з 1 грудня, всіх, кого вже визнано “іноагентом”, об’єднають у новому єдиному реєстрі. Туди ж додаватимуть і нових. У ньому мін’юст Росії публікуватиме не лише ім’я, а й персональні дані людей.

Також у Росії заявили про створення нового реєстру осіб, афілійованих з “іноагентами”: співробітники неурядових організацій та ЗМІ-“іноагентів”, керівники та засновники таких організацій, зокрема й колишні.

Водночас тут посилили правила поширення матеріалів, створених “іноагентами”. Відповідним маркуванням мають супроводжувати свої матеріали не лише ЗМІ, визнані “іноагентами”, а й ЗМІ, в яких співробітник-“іноагент” працює. У новій редакції маркування тексту тепер необхідно двічі вказувати ім’я або назву особи, визнаної “іноагентом”.

Зросла й кількість заборон для “іноагентів” у Росії. Так, їм не можна працювати педагогами у державних та муніципальних організаціях і загалом навчати неповнолітніх й поширювати серед них будь-яку інформацію. Вони не можуть бути членами виборчих комісій, брати участь у створених владою консультативних, дорадчих та експертних органах, проводити незалежну антикорупційну експертизу та публічні заходи.

Нагадаємо, що “закон про іноагентів” діє в Росії з 2012 року. До іноагентів прирівнюють некомерційні організації, що ведуть політичну діяльність і отримують гроші з-за кордону навіть у межах грантів або пожертвувань.

З 2014 року в списку іноземних агентів опинилися десятки організацій, які займаються правозахистом, допомогою ВІЛ-інфікованим, захистом екології та соціологічними опитуваннями.

З моменту запровадження закону сфера його дії поступово розширювалася.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що до реєстру так званих “іноземних агентів” у міністерстві юстиції Росії додали журналіста видання “Новое время” та оглядача “Радіо НВ” Івана Яковину та політолога, ведучого Прямого каналу Тараса Березовця, який захищає Україну на фронті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter