У Росії до 12 років увʼязнення засудили українку, яка вдома ввімкнула гімн України й запустила кульки

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Другий Західний окружний військовий суд у Москві ухвалив вирок українці Христині Любашенко, засудивши її до 12 років ув’язнення за антивоєнний запис та виконання гімну України з вікна її квартири, а також за запуск повітряних кульок з біло-синьо-білим прапором.

Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на російське видання “Медіазона”.

Фото: Олександра Астахова

Так, 17 червня суд визнав 35-річну українку винною в поширенні “фейків” про війну та участі в терористичній організації. Прокурор вимагав для неї 15 років увʼязнення з урахуванням помʼякшувальних обставин: відсутності попередніх судимостей, наявності малих дітей, хворої матері й дідуся. Адвокатка просила закрити справу через відсутність складу злочину.

За версією слідства, 8 травня 2023 року Любашенко встановила колонки на вікні квартири в місті Долгопрудному під Москвою та ввімкнула на них антивоєнну промову і гімн України, що розцінили як поширення “фейків” про армію. Того ж дня вона поїхала на Воробйові гори в Москві й запустила повітряні кульки з біло-синьо-білим прапором, який силовики вважають символом легіону “Свобода Росії”. Це кваліфікували як участь у терористичній організації.

Розгляд справи тривав лише два дні.

Адвокатка Людмила Посмітна розповіла, що Любашенко жила в Києві з хворою на рак матір’ю, дідусем з деменцією і двома дочками. Після початку вторгнення Росії родина втекла до Швейцарії, де отримала притулок, але мала фінансові труднощі.

Любашенко познайомилась із сусідом Віталієм Юрченком, який видавав себе за українського біженця. Він попросив її поїхати до Москви для проведення “мирної акції проти війни” за гроші. Юрченко купив їй квиток і винайняв квартиру в Долгопрудному, ретельно контролював її дії та погрожував, що повідомить органи опіки про її дітей, якщо вона відмовиться. Під тиском 8 травня вона виконала його вимоги.

Оперативник з Центру протидії екстремізму, який затримав Любашенко, заявив, що заздалегідь отримав інформацію про плановану акцію. Однак адвокатка підкреслила, що неясно, як силовики дізналися точне місце і час події, якщо затримання нібито було випадковим.

Нагадаємо, у Ростовській області до пʼяти з половиною років колонії засудили місцеву жительку Євгенію Майбороду, яка нібито поширювала фейки про російську армію. 72-річна пенсіонерка, згідно з вироком суду, поширювала в мережі “ВКонтакте” з мотивів політичної ненависті заклики до екстремістської діяльності.

У жінки на сторінці було багато антивоєнних постів, зокрема, у яких вона порівнювала російську владу з керівництвом нацистської Німеччини.

Зрештою пенсіонерка визнала авторство постів та пояснила їх тим, що її брат у Дніпрі опинився під завалами будівлі, в яку влучили снаряди.

У січні 2023 року Майбороду оштрафували на 40 тисяч рублів за статтею про дискредитацію російської армії в мережі “ВКонтакте”. На засіданні суду жінка казала, що незгодна з діями російської армії та Кремля щодо України й негативно оцінює діяльність та особисті якості президента Росії Володимира Путіна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter