У Росії за антивоєнні пости до пʼяти з половиною років увʼязнення засудили 72-річну пенсіонерку

Дата: 29 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Ростовській області до пʼяти з половиною років колонії засудили місцеву жительку Євгенію Майбороду, яка нібито поширювала фейки про російську армію.  

Про це повідомляє російське видання “ОВД-Инфо”.

Фото: “Сетевые свободы”

Згідно з вироком суду, 72-річна пенсіонерка поширювала в мережі “ВКонтакте” з мотивів політичної ненависті заклики до екстремістської діяльності. У справі згадано два пости Майбороди. Фейками російські суди визнають повідомлення про війну в Україні, які не збігаються з версією міністерства оборони Росії.

У жінки на сторінці містилося багато антивоєнних постів, зокрема, у яких російська влада порівнювалася з керівництвом нацистської Німеччини.

Зрештою пенсіонерка визнала авторство постів та пояснила їх тим, що її брат у Дніпрі опинився під завалами будівлі, в яку влучили снаряди.

У січні 2023 року Майбороду оштрафували на 40 тисяч рублів за статтею про дискредитацію російської армії в мережі “ВКонтакте”. На засіданні суду жінка казала, що незгодна з діями російської армії та Кремля щодо України й негативно оцінює діяльність та особисті якості президента Росії Володимира Путіна.

За підрахунками ОВД-Инфо, справи за антивоєнну позицію в Росії порушили щонайменше проти 830 людей, зокрема проти не менш як 250 – за статтею про фейки про російську армію.

Нагадаємо, що влітку минулого року в РФ до півтора року колонії загального режиму засудили підприємця з Ленінградської області Дмитра Скуріхіна за одиничний пікет із плакатом “Прости, Україно”. Суд визнав його винним у “повторній дискредитації армії”.

Дмитро Скуріхін почав виступати проти війни одразу після початку російського вторгнення в Україну. У травні 2022 року Ленінський районний суд Петербурга оштрафував його на 45 тисяч рублів в адміністративній справі про “дискредитацію” армії через антивоєнний ролик у телеграмі.

Перший напис на підтримку України на магазині Дмитра Скуріхіна з’явився ще 2014 року. Після анексії Криму він написав на своєму магазині величезними літерами: “Мир Україні, свободу Росії”.

У червні фасад магазину з антивоєнними написами зафарбували невідомі. Як повідомив сам підприємець, камера спостереження зафіксувала, що вночі до будівлі приїхало вісім осіб: п’ятеро зафарбовували фасад, троє знімали те, що відбувається.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter