У Росії дізнались про смерть представника одного з корінних народів Сибіру, який заявляв про катування на фронті

Дата: 08 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії рідні повідомили про смерть одного з братів з родини Кіскорових – вони є представниками нині нечисленного корінного народу Сибіру, який російська влада відправляє на війну в Україну. 

Про це розповідає видання “Astra”. 

Фото: “Север Реалии”

Брати Кіскорови стали широковідомі, коли наприкінці минулого року розповіли про катування на фронті, до яких вдається російське командування. Так, одного з них прив’язували до дерева на ніч, бо він відмовлявся брати участь у бойових діях. Після цього чоловіки пропали. 

Обидвох мобілізували до російської армії, хоч вони й вимагали для себе альтернативної служби через релігійні переконання. 

Як зазначають журналісти, Семен і Геннадій — представники корінного народу Сибіру — шорців. Згідно з переписом населення, їх залишилося близько 10 тисяч.

“У поселення шорців приїжджають люди з військкоматів, починають заганяти казки про те, що ледве чи не як фашисти 22 червня напали на Росію, обіцяють їм більші гроші і загрібають їх таким чином на війну. А люди там досі продовжують жити в умовах інформаційного вакууму”, — переказують вони слова колеги, яка працює у регіоні, звідки родом були Кіскорови.

Щодо причин смерті Семена, то нині про це нічого не відомо. Рідні чекають, коли тіло привезуть додому. Щодо другого брата, то про нього жодної інформації немає з грудня минулого року.  

Нагадаємо, що Росія вийшла з Конвенції про захист національних меншин. У Раді Європи вважають, що в такий спосіб російська влада позбавила захисту понад 25 мільйонів людей, які належать до нацменшин у РФ. 

Аналітики вже звертали увагу на те, що російська влада намагається відправляти на війну проти України етнічні меншини та представників корінних народів.

Корінними вважають народи, які проживають у багатоетнічних суспільствах незалежних країн і є нащадками тих, хто населяв ці території в період завоювання, колонізації або встановлення наявних кордонів. У 2007 році Генеральна Асамблея ООН ухвалила декларацію про права корінних народів, адже, за даними організації, у більш ніж 70 країнах світу до таких належать 370 мільйонів людей, а багатьом з них загрожує зникнення.

Згідно з декларацією, на території проживання корінного народу без його згоди чи прохання не можна вести будь-яку військову діяльність. У статті сьомій також ідеться про те, що “корінні народи мають колективне право на життя в умовах свободи, миру та безпеки як самобутні народи й не мають зазнавати жодних актів геноциду чи будь-яких інших актів насильства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter