У Росії чоловіка за вигук “Ні війні” в центрі Москви карають “психіатричним лікуванням”

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

У Росії силовики запроторили на понад тиждень до психіатричної лікарні чоловіка, затриманого за те, що вигукнув антивоєнне гасло в центрі Москви. 

Про це розповідають правозахисники з ОВД-Інфо. 

Скриншот відео

Потерпілого звуть Денис Хамідуллін. Російські силовики затримали його 28 квітня в центрі Москви після того, як він вигукнув: “Ні війні!” 

Того ж дня його відправили на два тижні до спецприймальника, але вже 5 травня мати не змогла знайти Хамідулліна там. Виявилось, що силовика кинули росіянина до психіатричної лікарні нібито через його агресивну поведінку. 

Медики, за словами Хамідулліна, дев’ять днів вводили йому невідомі психотропні препарати, після чого було важко стояти, пересуватись і тримати речі в руках. Як доказ правозахисники виклали відео із суду, на якому чоловіка виводять із зали, бо сам він іти не може. 

Хоча чоловіку й викликали швидку допомогу, але лікарі заявили, що підстав для госпіталізації немає. Суддя відхилив скаргу на арешт Хамідулліна і повернув його за ґрати, де він має провести ще сім діб.

Нагадаємо, що російські правозахисники з 2016 року почали казати про поступове повернення радянської практики примусового поміщення до психіатричної лікарні, але з початком повномасштабного вторгнення в Україну в РФ таких новин побільшало.

До прикладу, у психіатричній лікарні опинився 19-річний Максим Липканя. Його помістили туди за розповіді про те, що війна проти України – це підлість. 

Радянські практики тиску російська влада використовує й щодо українських політв’язнів, наприклад кримських татар, затриманих в окупованому Криму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter