У Росії суд відправив жительку Петербурга на примусове психіатричне лікування через “фейки про армію”

Дата: 25 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії Калінінський районний суд відправив жительку Петербурга Вікторію Петрову до психіатричної лікарні на невизначений термін – це перше подібне рішення в Петербурзі в справах про так звані військові фейки.

Про це пише “Ротонда”.

Вікторія Петрова в залі суду. Джерело: SOTA

Росіянку звинувачували у військових фейках за публікації в соцмережах про бойові дії в Україні, провину вона не визнала.

За рішенням суду, пів року Петрова пробуде в психіатричному стаціонарі, потім термін її лікування можуть продовжити або відправити додому (вона має періодично самостійно ходити до лікарні).

До оголошення вироку Петрова перебувала в СІЗО, її відправили до клініки після результатів психіатричної експертизи. Там лікарі вирішили, що вона “не могла і не може усвідомлювати свої дії та керувати ними”.

Прокурорка в дебатах заявила, що в Петрової “порушені критико-прогностичні здібності”.

Адвокатка обвинувачуваної Анастасія Пилипенко зазначала, що її підзахисна не була політичною активісткою і мала лише “250 друзів та 50 передплатників у VK”. Також юристка наголошувала, що Петрова віддала б перевагу терміну в колонії, оскільки в такому разі було б зрозуміло, коли вона вийде на волю.

В останньому слові Петрова заявила, що не змінила думки про спецоперацію, і вимагала зупинити переслідування за статтями про військову цензуру.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії влада використовує практику примусового поміщення на психіатричне лікування людей, яких обвинувачують у справах, пов’язаних з повномасштабним вторгненням в Україну.

Відомо про щонайменше двох росіян, яких переслідують у такий спосіб. Одна з них – Вікторія Петрова, другий – Василь Стрижаков, якого звинувачували в нібито замаху на російського пропагандиста Володимира Соловйова.

Російські силовики й раніше застосовували подібні практики, наприклад переслідуючи в окупованому Криму кримських татар. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter