Незрячого фігуранта справи “Хізб ут-Тахрір” відправили до психіатричної лікарні Севастополя

Дата: 15 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” 14 жовтня ухвалив відправити фігуранта бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір” Олександра Сізікова на місяць на стаціонарну судово-психіатричну експертизу в Севастопольську міську психіатричну лікарню.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомила адвокатка Сафіє Шабанова.

Олександр Сізіков

“Захист і сам Сізіков заперечували проти поміщення його на стаціонарну експертизу в місто Севастополь через те, що мій підзахисний вважає себе психічно здоровою людиною. Від проходження амбулаторної судово-психіатричної експертизи не відмовлявся, відповідав на всі питання. Переведення його в умови стаціонару може нашкодити його здоров’ю. Олександр перебуває на особливій дієті. Але суд, на жаль, наших доводів не врахував”, – розповіла адвокатка.

Шабанова просила “суд” призначити Олександру Сізікову проходження судово-психіатричної експертизи в Сімферополі, для того щоб у неї була можливість частіше бачитися з її підзахисним. Утім, “суд” не задовольнив і цього клопотання.

⚡️«ПОМЕЩЕНИЕ МОЕГО ПОДЗАЩИТНОГО В УСЛОВИЯ СТАЦИОНАРА МОГУТ НАВРЕДИТЬ ЕГО ЗДОРОВЬЮ», – адвокат Сафие Шабанова

⚡️«ПОМЕЩЕНИЕ МОЕГО ПОДЗАЩИТНОГО В УСЛОВИЯ СТАЦИОНАРА МОЖЕТ НАВРЕДИТЬ ЕГО ЗДОРОВЬЮ», – адвокат Сафие ШабановаСегодня, 14 октября 2020 года, в Киевском районном суде города Симферополя состоялось судебное заседание в отношении фигуранта четвёртой бахчисарайской группы дела Хизб ут-Тахрир Сизикова Александра Васильевича, на котором решался вопрос о назначении ему стационарной судебно-психиатрической экспертизы. Подробнее о процессе в нашем видеосюжете.

Опубліковано Крымская солидарность Середа, 14 жовтня 2020 р.

 

Повідомляється, що Росфінмоніторинг заніс Олександра Сізікова до переліку осіб – учасників терористичних організацій, через що йому заблокували банківський рахунок. За словами його захисниці, тепер Олександр Сізіков не може отримати пенсію з інвалідності. 

Водночас адвокат Еміль Курбедінов вважає, що Росія хоче визнати політв’язня неосудним і в такий спосіб позбавити волі, помістивши на примусове психіатричне лікування на довгі роки.

“Каральна психіатрія, про яку ми говорили довгі роки, може запрацювати на повну силу щодо Олександра Сізікова і відкрити двері для нових методів репресій. Як не у в’язницю – то в психлікарню”, – прокоментував він на своїй фейсбук-сторінці

Нагадаємо, 7 липня незаконний “Київський районний суд Сімферополя” відправив під домашній арешт до 2 вересня 2020 року кримського мусульманина з інвалідністю першої групи із зору Олександра Сізікова. Російські слідчі підозрюють, що він організував діяльність забороненої в Криму, Росії, але законної в Україні організації “Хізб ут-Тахрір”. Як відомо, чоловік повністю втратив зір 2009 року. 

До цього, 7 липня, російські силовики обшукали помешкання сімох кримських татар: Еміля Зіядінова в селищі Октябрське Красногвардійського району, Ісмета Ібрагімова в селищі Курци Сімферопольського району, Аліма Суф’янова в селі Залізничне Бахчисарайського району, Сейрана Хайретдінова в селі Білокам’янка Бахчисарайського району, Олександра Сізікова в селі Севастьянівка Бахчисарайського району,  Вадима Бектемірова в селі Кам’янка Сімферопольського району і Ділявера Меметова в Алушті. Останнього під час обшуку не було вдома, його продовжують шукати.

“Кримська солідарність” заявляє, що Олександру Сізікову підкинули дві заборонені за російським законодавством книги. 

Читайте також колонку координаторки ініціативи “Кримське дитинство” Муміне Салієвої “Где предел?”: как Россия из незрячего мусульманина делает лидера террористов”

МЗС України засудило обшуки в будинках кримських татар і закликало міжнародну спільноту “продовжувати активно виступати на захист прав і свобод жителів Кримського півострова і посилювати тиск на Росію з метою припинення порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму”.
 
Окрім того, стурбованість також висловило Посольство США в Україні.

Низка українських правозахисних організацій назвала затримання незаконними й висунула до Російської Федерації низку вимог. Серед них – звільнення затриманих громадян України. 

Головне управління Національної поліції в АРК і Севастополі почало кримінальне провадження за фактом обшуків за ч. 2 ст. 162 КК України (“Порушення недоторканності житла”).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter