У Росії юнака кинули до психіатричної лікарні за розповіді про те, що війна проти України – це підлість

Дата: 20 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Росії Одинцовський міський суд відправив обвинуваченого за репресивною статтею про “фейки” 19-річного Максима Липканя на примусове лікування до психіатричного стаціонару. 

Про це повідомили в пресслужбі суду. 

Фото: телеграм-канал Sota

Російські силовики почали переслідувати юнака після його інтерв’ю “Радіо Свобода” про антивоєнні акції.

“Я дізнався про війну 24 лютого о 5-й ранку. Я не спав, побачив новину про війну і подумав, який Путін воєнний злочинець, коли почав це вторгнення. Мене зворушила тема війни в Україні. Я вважаю війну підлістю щодо України з боку Росії. Мене так вразили жертви українського народу в Харкові, Бучі та інших українських містах, що я вирішив протестувати активно”,розповідав він. 

Наприкінці лютого 2023 року його відправили до СІЗО, де з нього знущалися співкамерники. Хлопцю через погляди на життя та тези на кшталт “красти погано” погрожували сексуальним насильством та вибрили в нього на голові волосся певним чином. 

До психіатричної лікарні його запроторили ще в листопаді торік, але відомо про це стало, коли в суді повідомили, що зупинили розгляд його справи “у зв’язку з неосудністю”. 

Російські правозахисники з 2016 року почали казати про поступове повернення радянської практики примусового поміщення до психіатричної лікарні, але з початком повномасштабного вторгнення в Україну в РФ таких новин побільшало. Такі практики тиску російська влада використовує й щодо українських політв’язнів. 

Нагадаємо, що торік харків’янин знайшов викрадену з окупованих територій матір у психлікарні в Росії. Їй вводили галоперидол за відмову від російського паспорта. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter