У роковини нападу Росії на Грузію Україна вимагає від країни-агресора деокупувати території Грузії

Дата: 07 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

МЗС України заявило про рішучу підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії та вимагає від Російської Федерації деокупувати частини територій країни. 

Про це мовиться у заяві МЗС України з нагоди 14 річниці від початку збройної агресії РФ проти Грузії

Російські військові не приховували розпізнавальних знаків

У зовнішньополітичному відомстві відзначили, що Росія продовжує свою загарбницьку політику проти Грузії та утримує під окупацією Абхазію та Цхінвальський регіон, Південну Осетію, грубо порушуючи права людини на цих грузинських територіях.

“Україна рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів”, — заявило міністерство.

Українські дипломати шкодують, що, не отримавши належної реакції світової спільноти на агресію проти Грузії, у 2014 році Росія продовжила загарбницькі дії в Україні – окупувала Крим та частину Донецької та Луганської областей, а 24 лютого 2022 року розпочала повномасштабну війну проти України.

“Переконані, що зупинити агресивну політику РФ можливо завдяки спільним зусиллям міжнародної спільноти, чіткому дотриманню санкційних режимів проти Росії та всебічній підтримці країн, проти яких Москва здійснює агресію. Росія має деокупувати частини територій Грузії та України, а російські воєнні злочинці понести найсуворішу відповідальність”, — зазначили у відомстві.

МЗС Грузії також закликало Росію “припинити незаконні дії”, виконати угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року та вивести збройні сили з окупованих територій Грузії, інформує агентство “Новости-Грузия“.

“У 14-ті роковини окупації Росія, як і раніше, не виконує угоду про припинення вогню від 12 серпня 2008 року, укладену за посередництва Європейського Союзу, і розширює свій незаконний контроль в окупованих регіонах”, – мовиться у заяві грузинських дипломатів.

Зовнішньополітичне відомство зазначає, що своїми діями Росія “завдає удару по безпеці, правам людини і намагається ізолювати людей, які проживають на окупованих територіях, від решти Грузії та міжнародної спільноти”.

МЗС Грузії закликає Москву змінити незаконне рішення щодо визнання окупованих територій.

Відомство наголошує, що протягом 14 років російські сили продовжують зведення загороджень на лінії окупації, у регіоні незаконно заарештовують та викрадають людей.

Грубе порушення основних прав людини, етнічна дискримінація та порушення права сотень тисяч внутрішньо переміщених осіб і біженців на повернення до своїх будинків в Абхазькому та Цхінвальському регіонах Грузії продовжують залишатися важким гуманітарним тягарем незаконної окупації Росії.

МЗС Грузії

Нагадаємо, в серпні 2008 року почалася війна між Росією і Грузією в сепаратистських районах Абхазії та Південної Осетії. Провину за початок воєнних дій кожна зі сторін перекладає на противника.

П’ятиденна війна забрала сотні життів і позбавила даху тисячі людей, донині обидві території перебувають у стані замороженого конфлікту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter