У різних регіонах України запрацювала вже сотня центрів життєстійкості: яку допомогу там можна отримати?

Дата: 18 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У щонайменше 22 областях України запрацювала сотня центрів життєстійкості. 

Про це розповіли в Мінсоцполітики. 

Фото: decentralization.ua

Центри в експериментальному порядку почали відкривати в громадах торік, а також запровадили нову соціальну послугу з формування життєстійкості. Наразі центри працюють у більш ніж двох сотнях громад, а найбільше їх є на Київщині та Сумщині. 

Працівники, які вчать формувати життєстійкість, допомагають знижувати загальний рівень стресу, адаптуватися до кризових ситуацій, а також надавати першу психологічну допомогу близьким. Працюють також над розвитком батьківських компетенцій. Заняття відбуваються за програмами від ВООЗ та ЮНІСЕФ, посібники щодо яких можна переглянути за посиланням (1, 2). 

Особливу увагу, як обіцяли посадовці, мають приділяти родинам, на які війна має найбільший вплив, а саме сім’ям військових, ветеранів, людей з інвалідністю, а також батьків дітей з інвалідністю. 

Кожен центр має бути доступним для усіх охочих, тож для їхнього обладнання випустили спеціальний посібник

Нагадаємо, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну серйозно позначилося на психологічному стані українців та українок, втім лише один з пів сотні звертається по допомогу. 

За оцінками ВООЗ, приблизно десяти мільйонам людей в Україні через війну загрожує гострий стрес, тривога, депресія, вживання психоактивних речовин і посттравматичний стресовий розлад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter