У річницю підриву греблі Каховської ГЕС правозахисники представили результати власного розслідування

Дата: 07 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У річницю підриву греблі Каховської ГЕС на Херсонщині команда правозахисників з організації Truth Hounds зі своїми партнерами з Project Expedite Justice представили результати розслідування “Затоплено війною”: звіт детально описує вплив цієї події на екосистеми, аграріїв, цивільне життя та як її розцінювати з погляду міжнародного права.

Про це повідомили у Truth Hounds.

Зруйнована гребля Каховської ГЕС. Джерело: MAXAR

Звіт під назвою “Дослідження руйнування Каховської греблі та його наслідки для екосистеми, аграріїв, цивільного життя та міжнародного правосуддя”, зокрема наводить аргументи, що руйнування греблі, як видається, було навмисним актом російських сил, які контролювали цю територію на той момент.

Докази на підтвердження цього висновку містять сейсмічні дані, що вказують на вибухи, свідчення місцевих жителів, які чули кілька вибухів, та супутникові знімки, які показують значні пошкодження, що відповідають внутрішній детонації.

Загалом автори звіту дослідили три основні теорії щодо руйнування греблі:

  • природний знос
  • українські обстріли
  • навмисне руйнування греблі російськими силами.

“Аналіз дозволяє нам відкинути перші дві теорії, підкреслюючи малоймовірність такої значної шкоди внаслідок природного зносу або зовнішнього обстрілу”, – йдеться у дослідженні.

Сейсмічні записи підтвердили численні вибухи на місці греблі, а супутникові знімки виявили пролом у структурі греблі, що свідчить про внутрішній вибух. До того ж місцеві жителі своїми свідченнями підтвердили час та наслідки цих вибухів, що ще більше вказує на теорію навмисного руйнування греблі окупаційними силами, наголосили дослідники.

Водночас у звіті окреслені основні способи чинення шкоди після руйнування греблі: велике затоплення нижче за течією від греблі та осушення Каховського водосховища вище греблі. 

Також наведені серйозні наслідки, до яких призвело руйнування Каховської греблі. Так, повінь зачепила понад 600 квадратних кілометрів, затопила понад 80 населених пунктів, спровокувала примусове переміщення тисяч жителів і завдала значної шкоди домівкам, інфраструктурі та сільськогосподарським угіддям.

Правозахисники повідомили у звіті, що вплив на екологію після руйнації греблі був надзвичайно серйозним, зі значним порушенням місцевого середовища проживання, забрудненням водних об’єктів та довгостроковим несприятливим впливом на флору та фауну в регіоні.

З економічного погляду руйнування завдало шкоди сільськогосподарському виробництву, порушило місцеву економіку та призвело до значних фінансових втрат через пошкодження інфраструктури та витрат на реконструкцію і заходи з надання допомоги.

Затоплення також вплинуло на численні культурні об’єкти, розташовані в постраждалих регіонах. 

Наприкінці дослідження наведений ретельний аналіз правової доктрини та численних рішень міжнародних судів для встановлення всіх елементів злочину надмірної шкоди навколишньому середовищу, як зазначено в статті 8(2)(b)(iv) Римського статуту.

Зокрема, атака на Каховську греблю була такою, що завдасть непропорційної екологічної шкоди та серйозних страждань цивільному населенню, йдеться у звіті.

Повний текст дослідження можна прочитати тут.

Нагадаємо, що вранці 6 червня 2023 року російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС. Рівень води в селах та містах швидко підвищився, через загрозу затоплення на правому березі Дніпра евакуювали населення.

Згодом в “Укргідроенерго” заявили, що станцію неможливо відновити.

Внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС на Херсонщині затоплено майже 150 тисяч гектарів. Відомо про 32 загиблих, 28 поранених та 39 зниклих безвісти. Втрати на лівому березі, який досі перебуває в окупації, встановити неможливо.

6 червня 2024 року “Укргідроенерго” повідомила, що розпочала процедуру інвестиційного арбітражу з країною-агресором Росією для відшкодування окупантами збитків за знищення Каховської гідроелектростанції. У позові йдеться про 2,5 мільярди доларів, у цю суму входить компенсація втраченої вигоди й вартість відновлення ГЕС.

Про підрив греблі Каховської ГЕС читайте також у матеріалі ZMINA

“Жахливий воєнний злочин”: справа про підрив Каховської ГЕС у міжнародних судах

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter