“У РФ робитимуть усе, щоб жодна українська дитина не поїхала”: Лубінець прокоментував затримання на кордоні українського підлітка

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Російська Федерація робитиме все, що тільки зможе зробити, щоб жодна українська дитина, навіть якщо вона самостійно показує всім, що хоче виїхати з країни-терористки, не поїхала. Вони їх тримають як заручників.

Таку думку під час національного телемарафону висловив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Джерело: фейсбук-сторінка Омбудсмана

Нагадаємо, 17-річного Богдана Єрмохіна російські військові спочатку вивезли з Маріуполя до Донецька, а потім до прийомної родини в Підмосков’я. Пізніше хлопець намагався виїхати з Росії до України через Білорусь, але його зупинили російські спецслужби.

“У нього є родичі на території України. Окрім того, він офіційно звернувся до української влади. В листі до мене вказано навіть контакти російської сім’ї, де він проживав. Ідеться, що вони теж підтримують його спроби виїхати з території Російської Федерації”, – розповів Лубінець. 

 Омбудсман зазначив, що Богдан повертався до України сам, без супроводу, й ніхто на нього не тиснув:

“Це було бажання самої дитини”.

Лубінець наголосив, що Львова-Бєлова фактично визнала скоєння ще одного злочину – затримання громадянина України. Після цього українська влада не має жодної комунікації з хлопчиком.

“Я це трактую як ще один яскравий випадок, як Російська Федерація ставиться до українців. Вони будуть робити все, що тільки вони можуть зробити, щоб жодна українська дитина, навіть якщо вона самостійно показує всім, що хоче виїхати з країни-терористки, не поїхала. Вони все одно їх тримають як заручників”, – сказав Омбудсман.

Раніше ZMINA писала, що уповноважена президента РФ з прав дитини Марія Львова-Бєлова відмовилася надавати списки вивезених до РФ українських дітей. 

Щоб забрати своїх дітей, громадяни України мають пройти кількагодинне спілкування з працівниками ФСБ. Рідні вивезених окупантами дітей мають доводити спецслужбам РФ, що вони можуть забрати свою дитину. Останнього разу через допити ФСБ померла жінка, яка хотіла забрати з Росії до України двох своїх онуків.

За офіційними даними української влади, Росія депортувала з України понад 16 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, 

Українських дітей розміщують у 57 регіонах РФ, зокрема в Сибіру, а також перевиховують у щонайменше 43 так званих “освітніх таборах”.

Деякі з дітей, яких вдалося повернути до України, розповіли про знущання та погрози фізичними покараннями з боку викрадачів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter