У Раді зареєстрували законопроєкт про посилення гарантій діяльності медіа та журналістів на доступ до інформації

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11321 про посилення гарантій діяльності медіа, журналістів та громадян на доступ до інформації.

Про це повідомив один з ініціаторів проєкту, голова Комітету свободи слова Ярослав Юрчишин.

Фото: iStock

За його словами, законопроєкт має багато змін, які стали необхідними за останні два роки. Зокрема, він передбачає можливість журналістам вільно пересуватися під час комендантської години в межах здійснення своєї професійної діяльності. Для цього потрібно мати акредитацію від Збройних сил України та відповідні документи.

“Така норма спростить роботу кореспондентам, які сьогодні висвітлюють події на фронті, а також допоможе журналістам, чий фах передбачає роботу вночі для швидкого донесення інформації та розслідувань”, – написав нардеп.

Крім того, проєкт закону надає нові гарантії позаштатним працівникам медіа – фіксерам (або локальним продюсерам), які працюють за цивільноправовим договором. Юрчишин пояснив, що зараз такі працівники не мають тих самих гарантій, що й журналісти, тож недоброчесним особам набагато легше переслідувати людей поза штатом.

Також законопроєкт звільняє онлайн-медіа від відповідальності за коментарі користувачів, публікації в блогах та інший контент, створений не їхніми працівниками, якщо його видалили протягом трьох днів з моменту отримання ухвали суду. Це може відбуватися не тільки на підставі скарги чи рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а й у випадку відкриття судом провадження у відповідній справі. Юрчишин пояснив, що через навалу російських ботів стало складніше оперативно відстежувати всі коментарі. Тому така пропозиція значно скоротить час та витрати медіа на судову тяганину.

“Це лише частина корисних норм, які ми заклали в законопроєкт. І лише невелика частина того, що потрібно впровадити для покращення умов роботи медійників”, – написав депутат.

Нагадаємо, що напередодні виключену після критики медійників із сил та засобів Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня полковницю Наталію Гуменюк призначили заступницею начальника управління комунікацій ОК “Південь”. Гуменюк переконує, що між її минулою та новою посадою “є деяка різниця”. 

З попередньої посади Гуменюк звільнили після того, як низка медійників розкритикувала її роботу. Журналісти казали, що вона заважає їм висвітлювати події на Херсонщині, але сама посадовиця ці звинувачення відкидала. 

З лютого в Україні змінилися правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану, зокрема продовжили термін дії прескарти та детально описали зони для роботи медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter