У Раді хочуть дозволити вручати повістки електронною поштою та рекомендованим листом

Дата: 06 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У парламентському Комітеті з питань національної безпеки та оборони планують поточного тижня зареєструвати на розгляд Верховної Ради законопроєкт, яким хочуть дозволити нові варіанти вручення повістки, наприклад електронною поштою або рекомендованим листом. 

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповів член комітету Федір Веніславський

Федір Веніславський. Фото: Слуга народу

В оборонному комітеті Ради не вперше за час великої війни обговорюють методи мобілізації, втім раніше це робили, наприклад, коли на вулиці повістку отримав їхній колега. 

Документ, про який розповів Веніславський, має назву “Проєкт закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів, пов’язаних з удосконаленням питань мобілізації, військового обліку, проходження військової служби”. 

“У цьому документі ми удосконалюємо питання, що пов’язані з обов’язками військовозобов’язаних. Якщо вводиться правовий режим воєнного стану – вони зобов’язані з’явитись або до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК), або якщо це резервісти – то до відповідних військових частин”, – розповідає Веніславський. 

Окрім цього, військовозобов’язаних хочуть зобов’язати постійно мати із собою документ про перебування на військовому обліку, а щодо повісток пропишуть можливість вручати їх не лише особисто під розписку, але і через електронну пошту та рекомендованим листом.

Фото: АрміяInform

“Тобто сповіщення про надходження рекомендованого листа надходить до поштової скриньки, а вже сам лист із повісткою мають видати людині особисто в руки відповідними представниками поштових служб. Це так звана публічна повістка”, – пояснює Веніславський. 

Також хочуть передбачити, щоб повістки могли вручати не лише представники ТЦК, але й представники органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади. 

“У чинному законі про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вже передбачено, що ці органи беруть участь у мобілізаційних заходах, але на практиці вони дуже часто уникають цих своїх обов’язків. Крім того, ми передбачаємо, що і військові адміністрації долучаються до цих заходів… Ці норми є в законопроєкті, який ми ще напрацьовуємо. Він ще не зареєстрований. Дискусії ще продовжуються”, – додає Веніславський. 

На розгляді Верховної Ради вже є схожий документ. ZMINA детально розповідала, як автор ідеї карати українців за “пропаганду гомосексуалізму” як у Росії Григорій Мазурашу хоче дозволити комунальникам вручати повістки, а також “проводити призов на військову службу під час мобілізації з урахуванням морально-вольових якостей кандидатів та їхнього письмового підтвердження готовності виконувати бойові завдання”.

Свою ідею Мазурашу називає “мобілізацією здорового глузду”. 

Нагадаємо, що у Верховній Раді пропонують скасувати відстрочення від мобілізації для деяких студентів та повернути її для деяких педагогів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter