В Україні запустили проєкт з підтримки дітей, які повернулися з інтернатів до родин через карантин

Дата: 15 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство соціальної політики, ЮНІСЕФ та Українська мережа за права дитини запустили в п’яти регіонах проєкт підтримки дітей, які повернулися до родин з інтернатів через пандемію коронавірусу.

Про це повідомили в Мінсоцполітики. 

Проєкт, що має на меті посилити соцзахист сімей і допомогти їм забезпечити належний догляд за дітьми, запустили в Дніпропетровській, Волинській, Миколаївській, Полтавській та Харківській областях. Одним із критеріїв для вибору регіонів, як повідомили в міністерстві, була кількість дітей, яких повернули в сім’ї з інституційних закладів.

“По всій Україні близько 42 тисяч дітей, у тому числі діти з інвалідністю, які виховувалися в інтернатних закладах та інших інституціях, повернулися до своїх родин. Ці діти та їхні родини зараз потребують особливої уваги та підтримки”, – зауважила заступниця голови представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл.

У межах проєкту протягом шести місяців експерти навчатимуть соцпрацівників моніторити ситуацію кожної дитини, яку повернули в сім’ю, визначати її потреби, оперативно реагувати й надавати необхідну підтримку. Після проведення детального аналізу ситуації сімей створять дорожню карту допомоги для кожної із родини в складних життєвих обставинах, до яких повернулися діти з інтернатних закладів. Проєкт також забезпечить соціальних працівників засобами індивідуального захисту, щоб зробити безпечними їхні візити до родин під час пандемії.

У Мінсоцполітики наголосили, що найкращі практики реінтеграції дітей у сім’ї, напрацьовані під час проєкту в пілотних регіонах, розширять на всю Україну. Також одним з результатів проєкту стане підготовка рекомендацій до п’яти регіональних планів реалізації реформи з трансформації інтернатних закладів. Експерти запропонують і зміни до нормативно-правових актів, які стосуються реформи деінституціалізації. 

Раніше ZMINA розповідала, що тисячі дітей під час коронавірусної пандемії повернулися в родини зі шкіл-інтернатів, будинків дитини та центрів соціально-психологічної реабілітації. Однак, як наголошували правозахисники, умови проживання в сім’ях, до яких повернули дітей, відповідальні за це органи не перевіряли. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter