У прикордонному селі в Росії, де тепер також точаться бої, мародерять російські військові

Дата: 16 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У селі на території прикордонної Бєлгородської області РФ місцеві, яких влада виселила з будинків, жаліються на мародерство російських військових. 

Про це розповідає видання Meduza. 

Нова Таволжанка. Фото: вікімапія

Село Нова Таволжанка розташоване в Шебекинському районі Бєлгородської області й на початку червня туди входили бійці “Російського добровольчого корпусу”. Через це місцевих виселили з будинків, назвавши це “евакуацією”. 

Фактично у селі лишились виключно російські військові. Про мародерство у коментарях до публікації очільника регіону розповіла мешканка Шебекіногоі Знаходиться за кілометр від Нової Таволжанки Наталія Чемерченко.  

“У багато будинків проникають військовослужбовці РФ (хоча режиму надзвичайної ситуації не введено і вони не мають права заходити у приватні домоволодіння). Вони живуть у наших будинках, ведуть потворний спосіб життя, алкоголь та інше залишається у вигляді сміття та бруду, загажені туалети та будинки, крадуться особисті речі та майно. З нашого гаража було вкрадено квадроцикл, який тепер часто бачать в округах Нової Таволжанки. Крім цього, люди скаржилися на вкрадений причіп. Тепер він катається разом із нашим квадроциклом”, – твердить вона. 

Розграбування – один із семи типів воєнних злочинів, до яких найчастіше вдаються російські військові в Україні. ZMINA вже розповідала про чималу кількість викритих на мародерстві росіян: 

  • 20-річного уродженця міста Чита Забайкальського краю Росії Володимира Номоконова, який викрав пральну машину, бензиновий генератор, поршневий повітряний компресор, бензопилу, шурупокрут, дриль та кутову шліфмашинку у жінки на Київщині;
  • шістьох російських солдатів, які на Київщині торік крали у людей побутову техніку, гаджети, ювелірні вироби, антикваріат, парфуми, гроші, харчі, алкоголь та навіть предмети гігієни й білизну; 
  • Андрія Ложнікова, який на Чернігівщині вкрав у фермера причіп та добрив на понад пів мільйона, погрожуючи вбити. 

Багато мародерів потрапили на записи камер спостереження. Після деокупації Київщини проєкт “Беларускі Гаюн” опублікував спочатку тригодинний запис з онлайн-камер російської кур’єрської служби “СДЕК” у білоруському Мозирі, на якому загарбники відправляють награбоване додому. Невдовзі виклали й персональні дані мародерів.

Пранкери телефонували їхнім родинам, аби повідомити про ці вчинки. Щонайменше три таких записи можна послухати за цими посиланнями – 123

Нагадаємо, що торік мешканка Попасної Аліна Коренюк, яка змогла виїхати у Великобританію, на одному з фото російського військового на танку, зробленому неподалік її будинку, впізнала власні речі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter