У проєкті нового кримінального кодексу суттєво звузили перелік дій, що перешкоджають журналістиці – ІМІ

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У проєкті нового Кримінального кодексу України звузили перелік дій, за які обумовлене покарання за перешкоджання професійній діяльності журналістів.  

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ) за посиланням на аналітику юриста ІМІ Володимира Зеленчука “Проєкт нового Кримінального кодексу України: як змінюються “журналістські статті”.

В Україні можуть послабити покарання за перешкоджання професійній діяльності Джерело: UNESCO

Якщо такі зміни затвердять, то закон не передбачатиме достатній рівень захисту журналіста від насильства з мотивів помсти за оприлюднений матеріал, якщо саме насильство не пов’язане зі спричиненням вагомої шкоди його здоров’ю, переконаний Зеленчук.

Також він повідомив, що в проєкті нового ККУ залишиться одна стаття 4.11.10, яка містить перелік кримінально караних діянь проти законної професійної діяльності журналістів: 

  • насильство;
  • вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених матеріалів;
  • тимчасове вилучення технічних засобів, якими він користується у зв’язку з професійною діяльністю;
  • відмова в доступі до інформації;
  • заборона критикувати публічну службову особу;
  • недопущення до певного місця чи території.

Водночас розробники проєкту кодексу не передбачили статей щодо зазіхань на життя, здоров’я, свободу та власність журналістів, їхніх близьких родичів чи членів сім’ї у зв’язку з їхньою професійною діяльністю, як є в чинному ККУ.

Тому у відповідних випадках кваліфікація здійснюватиметься за статтею 4.11.10 та однією із загальних статей щодо зазіхань на життя, здоров’я, пише аналітик. Тож убивство, замах на вбивство, захоплення або тримання як заручника, знищення майна, а також погроза вбивством, насильством чи знищенням майна журналіста та членів його сім’ї не будуть окремими діяннями з підвищеними мірами покарання, а отже розслідуватимуться в межах загальних для всіх положень про кримінальну відповідальність.

Розширену аналітику юриста ІМІ Володимира Зеленчука можна прочитати за посиланням.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що основні інституції Євросоюзу попередньо погодили текст Акта про свободу європейських медіа (European Media Freedom Act), хоча на деякі положення в посадовців до останнього були суперечливі погляди.

Новий закон покликаний сприяти свободі й різноманіттю в європейському медіасекторі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter