У Полтаві суд розпочав розгляд справи щодо погроз журналістці Анастасії Мацько

Дата: 05 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Полтаві Октябрський райсуд розпочав розгляд справи щодо погроз журналістці видання “Полтавська хвиля” Анастасії Мацько з боку депутата, заступника голови районної ради Сергія Бойка: перше підготовче засідання відбулося 1 лютого 2024 року.

Про це повідомили на сайті Інституту масової інформації (ІМІ), регіональна представниця якого відвідала судове засідання.

Анастасія Мацько. Джерело: сайт “Полтавської хвилі”, фейсбук журналістки

Під час засідання розв’язувалося питання про призначення справи до судового розгляду: представниця прокуратури просила суд призначити розгляд обвинувального акта щодо Бойка, йдеться в повідомленні.

Водночас прокуратура подала клопотання про продовження терміну запобіжного заходу обвинувачуваному у вигляді особистого зобов’язання, який на момент розгляду справи в суді закінчився. Суд підтримав це прохання.

Адвокат Мацько Дмитро Семеха заявив про ідентичне клопотання, а також клопотання про розгляд справи в розумні та короткі терміни, оскільки досудове розслідування, на його переконання, було тривалим.

Також адвокат та його підзахисна подали до суду клопотання про долучення до матеріалів справи інформації про Сергія Бойка, розміщеної на сайті “Миротворець”. Представниця прокуратури назвала це клопотання передчасним на нинішньому етапі судового розгляду. Вона запропонувала долучити ці матеріали згодом. Суд підтримав її та постановив додати характеризувальні матеріали щодо Бойка до обвинувального акта на стадії дослідження доказів.

Наступне судове засідання запланували на 12 лютого, уточнили в ІМІ.

Нагадаємо, що інцидент із журналісткою Мацько трапився під час сесії Полтавської міської ради 29 березня 2023 року. Тоді директор інспекції з контролю за благоустроєм міста Максим Малько та заступник голови Подільської райради в Полтаві Сергій Бойко, за словами медійниці, погрожували їй через її професійну діяльність. 

Факт погроз зафіксували також журналісти інших видань.

Самі посадовці заперечили, що грубили й погрожували дівчині. У коментарі “Полтавській хвилі” Малько назвав погрози журналістці її “бурхливою фантазією”. Натомість розповів, що конфлікт виник у кулуарах міської ради вже після сесії й участь у ньому брали депутати міської ради.

Після закінчення засідання Анастасія написала заяву до поліції. Її зареєстрували за статтею “перешкоджання журналістській діяльності”.

Згодом кримінальне провадження перекваліфікували з перешкоджання на погрози журналістці.

У листопаді минулого року Полтавська обласна прокуратура оголосила підозру Бойку за частиною 1 статті 345-1 КК України (погроза або насильство щодо журналіста).

За кілька днів до цього Мацько подала другу скаргу до Офісу генерального прокурора та обласної прокуратури через бездіяльність органу досудового розслідування.

Раніше судова лінгвістична експертиза підтвердила, що журналістка сприйняла погрози насильства з боку Бойка як “реальні, об’єктивні й такі, що загрожують її соціальному функціонуванню та особистому благополуччю”. Крім того, журналістка побоювалась їхнього виконання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter