У Польщі зменшилася кількість українських біженців – посол

Дата: 11 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кількість громадян України, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зменшилася з 1,3 мільйона до 950 тисяч.

Про це повідомив “Укрінформ” із посиланням на посла України в Польщі Василя Зварича.

Центр допомоги українським біженцям у Любліні. Фото: EPA-EFE

За словами Зварича, кількість українців у Польщі зменшилася. За даними, які надає польська сторона, зараз охоплені тимчасовим захистом понад 950 тисяч громадян України, раніше ця цифра сягала 1,3 мільйона.

Посол також зауважив, що до повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Польщі проживали від 1,5 до 2 мільйонів українців.

Тобто зараз загалом маємо доволі велику кількість громадян України в Польщі, які тут проживають і працюють”, – додав він.

За словами Зварича, зараз у Польщі готуються зміни до закону про допомогу українцям у контексті продовження статусу тимчасового захисту для громадян України до 30 вересня 2025 року. Він зазначив, що польський уряд і надалі надаватиме допомогу українцям, які її потребують. Але водночас, будуть посилені механізми контролю за тими, хто, можливо, зловживає такого роду допомогою.

У Польщі, за даними українського дипломата, перебувають понад 700 тисяч українців, які приїхали до Польщі після повномасштабного вторгнення, вони працюють і сплачують податки.

Присутність українців на польському ринку це плюс 1% до ВВП Польщі. Це величезні кошти. За останні два роки в Польщі зареєструвалися понад 30 тисяч компаній малого і середнього бізнесу з українським капіталом”, – зазначив Зварич.

Нагадаємо, польський уряд ухвалив зміни до Закону “Про допомогу громадянам України”. У документі передбачається, зокрема, продовження тимчасового захисту для українських біженців до кінця вересня 2025 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter