У Польщі закрили найбільший центр приймання українських біженців

Дата: 04 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Польща закрила свій найбільший центр приймання українських біженців, який був розташований у Надажині, приблизно за 30 км від Варшави. Українці мешкали на території торговельно-виставкового центру Ptak Warsaw Expo.

Про це повідомляє Financial Times.

Фото: Czarek Sokolowski / AP

Влада Мазовецького краю пояснила, що центр розформували, бо він уже був непотрібний. Більшість людей знайшла житло в інших місцях. 300 людей, які досі проживали в ньому, перевели до інших місць розміщення.

“Центр закрили. Туди не приходили нові люди, тому утримувати такий великий центр не було сенсу. Наразі там перебували 300 людей. Деякі з них були перевезені до інших, менших центрів, дехто звернувся до органів місцевого самоврядування”, – зазначила прессекретарка Мазовецького воєводства Дагмара Залевська.

Найбільший центр гуманітарної допомоги українцям відкрили одразу після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну.

Відтоді в центрі тимчасово перебували близько 9 тисяч українців. Будівля була поділена на сектори. У кожному, окрім ліжок, були санвузли та душові, зони для харчування та заряджання телефонів, кімнати для матерів з маленькими дітьми.

Раніше ZMINA писала, що в Польщі прокуратура розслідує діяльність групи осіб, яка, за версією слідства, привласнила 39 мільйонів злотих (майже 9 мільйонів євро) з коштів, призначених для допомоги біженцям з України. 

Троє з пʼяти підозрюваних перебувають під вартою з травня цього року. Як пояснили в прокуратурі, причиною розслідування є гранти, що надавали закладу на годування українських біженців. Проте установа використовувала ці кошти для іншого призначення. 

Нагадаємо, що 76% біженців і 82% внутрішньо переміщених українців планують повернутися додому. Водночас близько 15% як біженців, так і ВПО кажуть, що хочуть зробити це протягом наступних трьох місяців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter