У Польщі пʼятьох осіб підозрюють у відмиванні 39 мільйонів злотих, призначених для допомоги українським біженцям

Дата: 21 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Польщі прокуратура розслідує діяльність групи осіб, яка, за версією слідства, привласнила 39 мільйонів злотих (майже 9 мільйонів євро) з коштів, призначених для допомоги біженцям з України. 

Про це пише видання Wprost.pl. 

Фото: Kulturalna

Так, за рішенням суду заарештували засновницю популярного варшавського кафе Kulturalna Агнешку Л. Їй та ще чотирьом особам прокуратура висунула звинувачення у діяльності організованого злочинного угруповання.

За даними слідства, підозрювані виманили з державної скарбниці 39 мільйонів злотих, що були призначені на допомогу біженцям з України. Тож розслідування стосується шахрайства, використання неправдивої документації та відмивання грошей.

Троє з пʼяти підозрюваних перебувають під вартою з травня цього року. Як пояснили у прокуратурі, причиною розслідування є гранти, що надавали закладу на годування українських біженців. Проте установа використовувала ці кошти для іншого призначення. 

За словами піарника закладу, від самого початку повномасштабної війни в Україні кав’ярня Агнешки Л. організовувала акції допомоги біженцям, які рятувалися від російської агресії. А до цього також неодноразово допомагала біженцям з інших країн.

Наразі Kulturalna, попри арешт засновниці кафе, працює без змін. 

Нагадаємо, що згідно з результатами останнього дослідження громадського сприйняття українських біженців та мігрантів, серед поляків знизився рівень готовності та бажання допомагати українцям. Причиною цього є нібито “вимоглива позиція” біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter