У Польщі значно знизився рівень готовності допомагати українцям – дослідження 

Дата: 12 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Згідно з результатами останнього дослідження громадського сприйняття українських біженців та мігрантів, серед поляків знизився рівень готовності та бажання допомагати українцям. Причиною цього є нібито “вимоглива позиція” біженців.

Про це пише Rzeczpospolita.

Фото: Getty Images

Так, згідно з результатами опитування, поляки все ще хочуть допомагати, однак уже не так рішуче і беззастережно, як роком раніше.

“Ми все ще хочемо допомагати – у цьому переконані 85% респондентів. Але вже не так рішуче і беззастережно, як роком раніше або навіть у січні цього року”, – пояснює керівник проєкту Роберт Станішевський.

Зменшення підтримки стосується практично всіх форм допомоги українцям, окрім освіти.

Лише за п’ять місяців частина тих, хто вважає, що Польща має допомагати Україні під час війни, зменшилась із 62 до 42%. Ще менше поляків – наразі 35% – мають однозначно позитивне ставлення до допомоги, яку надає Польща. У січні таких людей було 47%”, – зазначають у виданні.

Водночас чверть поляків категорично проти додаткової допомоги Україні. Крім того, відсоток тих, хто рішуче підтримує допомогу біженцям у Польщі, впав із 49% до 28%.

Збільшується також частина тих, хто хоче, щоб українці повернулися до своєї країни після закінчення війни. Нині таку думку висловлюють вже близько 70% поляків, на противагу 53% раніше.

Примітно, що 39,4% респондентів зазначили, що змінили своє ставлення до українців через “вимогливе ставлення” з їхнього боку. “Найчастіше респонденти пояснювали це фразою “їм усе повинне бути безоплатно”, – пояснив Станішевський.

Опитані оцінюють соціальну допомогу, яку Польща надає українським біженцям, радше як негативне явище. Зокрема, 60% опитаних уже кажуть “ні” рівному доступу до пільг, доступних полякам, а понад половину також проти надання пільг та фінансування харчування і проживання українців.

Ще 14,5% вважають, що “українці мають більше прав, ніж поляки”. Президент Об’єднання українців у Польщі Мирослав Скурка переконаний, що це є “результатом антиукраїнських думок, поширюваних у соціальних мережах”, які ніким не придушуються.

Дослідження наприкінці травня – на початку червня проводила дослідницька лабораторія Варшавського університету та Економічно-гуманітарна академія у Варшаві.

Нагадаємо, що в Східній Європі найвищий рівень підтримки українських біженців виявився в Угорщині, громадяни якої готові продовжувати допомогу і не вважають, що витрачені на неї гроші треба переспрямовувати на власних громадян. Водночас найменший рівень підтримки українських біженців зафіксували в Болгарії: там проти допомоги виступає 71% громадян.

Після Угорщини найбільший рівень підтримки українських біженців зафіксували в Латвії, Польщі та Литві. Водночас у Литві та Польщі близько половини громадян незадоволені тим, що допомога українцям нібито здійснюється шляхом зниження фінансування власних громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter