У Польщі виправдали організаторок акцій протесту проти закону про заборону абортів

Дата: 04 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У четвер, 3 жовтня, окружний суд у Варшаві виправдав лідерок руху “Жіночий страйк” у справі, повʼязаній з організацією протестів проти законодавства, яке забороняє аборти, що мали місце восени та взимку 2020 року.

Про це повідомляє інформаційне агентство PAP.

Фото: PAP / Leszek Szymański

У 2021 році польським активісткам Марті Лемпарт, Клементині Сучановій і Аґнєшці Чередерецькій-Фабін висунули обвинувачення в організації масових протестів, які нібито створили “загрозу для життя й здоров’я багатьох людей” у зв’язку з епідеміологічною ситуацією, викликаною пандемією COVID-19.

Додатково Лемпарт звинуватили в образах представників поліції та закликах до нападів на церкви. Вона відкинула ці звинувачення.

Під час проголошення рішення суддя Томаш Юліан Грохович підкреслив, що акції протесту були реакцією на постанову Конституційного суду, що стосувалася посилення обмежень на аборти.

“Безсумнівно, що Марта Лемпарт, Аґнєшка Чередерецька-Фабін і Клементина Сучанова були обличчями цих спонтанних протестів, які проходили на вулицях. Однак також очевидно, що жінки зібралися разом, щоб виступити проти обмеження їхніх прав”, – зауважив суддя.

Поки що вирок не набув чинності.

Нагадаємо, що антиабортне законодавство Польщі посилили після вердикту Конституційного трибуналу в жовтні 2020 року. Відповідно до нього аборт був законним лише у двох випадках: вагітність унаслідок зґвалтування або якщо життя чи здоров’я жінки під загрозою.

Цьогоріч у січні на засіданні польський уряд узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.

Раніше ZMINA писала, що Європейський суд з прав людини ухвалив критичне рішення щодо Польщі в справі про аборт. Польська влада позбавила жінок можливості легального аборту та змусила вагітну, у плода якої діагностували синдром Дауна, виїжджати до іншої країни для переривання вагітності. Суд визнав, що це є порушенням права жінки на повагу до її приватного життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter