У Польщі скасували обовʼязковий реєстр вагітностей

Дата: 14 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

У Польщі скасували обов’язкове занесення інформації про вагітність до медичної інформаційної системи (SIM). Починаючи з вересня такі дані додаватимуться до реєстру виключно за бажанням пацієнтки, а не як обов’язкова процедура.

Про це повідомив прем’єр-міністр країни Дональд Туск під час пресконференції після засідання уряду.

Фото: Getty Images

“Ця тема викликала багато обговорень. Протягом років правління урядом партії “Право і справедливість” (ПіС) польські жінки відчували – і, на жаль, це підтверджувалося реальністю, – що обов’язковий реєстр вагітностей, доступний не тільки лікарям, але й прокурорам, був фактичною причиною утисків вагітних жінок”, – пояснив він.

Наразі польська влада прагне досягти того, щоб інформація про вагітність була доступною лише лікарям у випадках, коли це необхідно для захисту здоровʼя або життя, оскільки такі ситуації можуть виникати. Однак присутність у цьому реєстрі буде можливою лише за згодою вагітної.

На думку Туска, це рішення завершить “період дуже неприємної та похмурої невизначеності щодо того, як у Польщі ставляться до вагітних жінок”.

Нагадаємо, що 24 січня 2024 року на засіданні польський уряд узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що, згідно з результатами соцопитування, більшість громадян Польщі вважає, що аборт має бути дозволеним за наявності серйозної загрози для життя матері або її здоров’я, а також за наявності вад плода.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter