Більшість поляків виступають за дозвіл на аборт у випадку загрози життю і здоров’ю жінки та вад плода

Дата: 14 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Більшість громадян Польщі вважають, що аборт має бути дозволеним за наявності серйозної загрози для життя матері або її здоров’я, а також за наявності вад плода.

Такими є результати опитування, проведеного на замовлення RMF FM і Dziennik Gazeta Prawna.

Протести у Польщі проти заборони абортів. Фото: Shutterstock

В опитуванні респонденти могли обрати кілька варіантів, у яких, на їхню думку, аборт має бути дозволеним.

Тож 85,4% опитаних вважають, що для цього має бути легальна можливість у разі загрози життю жінки, 72,8% – у випадку загрози здоров’ю жінки. 71,1% вважають, що підставою для легального аборту мають бути серйозні вади плода. 61% виступають за те, щоб достатньою підставою був високий ризик синдрому Дауна. 70,1% за те, щоб жінка мала право на аборт, якщо вагітність стала наслідком інцесту.

Більшість інших причин набрали набагато меншу підтримку. Так, 30,7% підтримують дозвіл на аборт для неповнолітніх, 29,5% – дозвіл на аборт у випадку скрутного матеріального становища жінки, інших складних особистих обставин – 28,4%, у разі небажання жінки мати дітей – 24,7%.

У попередньому опитуванні, що проводилося в червні 2023 року, картина була дещо іншою – у разі загрози життю матері аборт підтримували 92,4% опитаних, у разі загрози її здоров’ю – 75%.

Дослідження проводила компанія United Surveys 8–10 березня на репрезентативній вибірці з 1000 осіб методом CATI/CAWI.

Опитування провели на тлі рішення спікера Сейму перенести дебати щодо пом’якшення законодавства про аборти у Польщі на період після місцевих виборів (ще місяць), що викликало критику.

Нагадаємо, що 24 січня цього року на засіданні польський уряд узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter