У полоні росіян утримують щонайменше 32 журналістів, половина з них – кримчани

Дата: 15 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У російському полоні станом на 11 жовтня 2024 року перебувають щонайменше 32 журналісти – 29 цивільних та три комбатанти, більшість із них – кримчани.

Про це повідомив Інститут масової інформації (ІМІ).

Фото з відкритих джерел

Ірина Данилович – журналістка “Радіо Свобода”, російські силовики заарештували її 29 квітня 2022 року в окупованому Криму, у грудні того ж року засудили до семи років позбавлення волі за звинуваченням у зберіганні вибухового пристрою. Відбуває незаконне покарання в російській колонії.

Владислав Єсипенко – журналіст “Радіо Свобода”, затриманий 10 березня 2021 року в окупованому Сімферополі. Журналісту інкримінували “збір інформації в інтересах спецслужб України”, зокрема Служби зовнішньої розвідки України. 16 лютого 2022 року окупаційний Сімферопольський райсуд засудив його до шести років у колонії загального режиму в справі про незаконне зберігання і перевезення вибухового пристрою.

Дмитро Хилюк – журналіста УНІАН російські військові викрали 3 березня 2022 року в Козаровичах під час окупації Київщини. Перебуває у виправній колонії ІК-7 у Пакіно Владимирської області. У РФ прямо не декларують, що Хилюка утримують як військовополоненого. Однак у відповіді на запит його батька окупанти посилаються на Третю Женевську конвенцію, що стосується саме поводження з військовополоненими.

Ірина Левченко – журналістку з Мелітополя росіяни викрали разом з чоловіком Олександром на початку травня 2023 року. Пара вже декілька років перебувала на пенсії. Є інформація, що жінку тримають у Мелітополі. Про долю чоловіка нічого не відомо.

Олександр Малишев – окупанти утримують журналіста в полоні з 20 серпня 2023 року. Його затримали разом з кількома іншими адміністраторами телеграм-каналів, зокрема “РІА-Мелітополь” та “Мелітополь – це Україна”. Росіяни звинуватили їх у тероризмі, держзраді та шпигунстві.

Георгій Левченко – адміністратора телеграм-каналу “РІА-Мелітополь” викрали 20 серпня 2023 року. 27 жовтня 2023 року ФСБ Росії звинуватила його в переданні українським спецслужбам інформації про російських військових.

Максим Рупчов – адміністратор телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” та “Мелітополь – це Україна”, що висвітлювали події в окупованому Мелітополі Запорізької області. Його затримали разом з іншими колегами 20 серпня 2023 року.

Яна Суворова – авторку телеграм-каналу “Мелітополь – це Україна” росіяни викрали також 20 серпня 2023 року. ФСБ звинуватила її в тому, що вона “мала намір узяти участь у диверсійно-терористичних операціях” у Запорізькій області разом з агентами української військової розвідки.

Марк Каліуш – ще одного адміністратора телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” та “Мелітополь – це Україна” російські окупанти також затримали 20 серпня 2023 року в Мелітополі. Його звинуватили в тероризмі, шпигунстві та співпраці з українськими спецслужбами.

Костянтин Зиновкін – адміністратор телеграм-каналів “РІА-Мелітополь” та “Мелітополь – це Україна”, затриманий російськими окупантами на початку травня 2023 року в окупованому Мелітополі. Медійника звинуватили в тероризмі та інших злочинах, зокрема публічних закликах до терактів, держзраді та шпигунстві.

Олексій Бессарабов – журналіст і громадський діяч, якого незаконно ув’язнила Росія в окупованому Криму у 2016 році. Працював для аналітичного центру “Номос” та писав для журналу “Чорноморська безпека”. Чоловіка звинуватили в “шпигунстві” та “диверсії” і засудили до 14 років позбавлення волі.

Дмитро Штибліков – журналіста і громадського діяча росіяни затримали в окупованому Криму 2016 року. Разом з Олексієм Бессарабовим та Володимиром Дудкою його звинуватили в “шпигунстві” та “підготовці диверсій” і за сфабрикованими доказами засудили до 14 років позбавлення волі.

Сейран Салієв – громадянського журналіста, стрімера “Кримської солідарності” затримали 11 жовтня 2017 року в окупованому Бахчисараї разом з п’ятьма іншими кримськими татарами. Звинуватили в підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки. У 2020 році чоловіка засудили до 16 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі в справі “Хізб ут-Тахрір”. Відбуває незаконне покарання в колонії Тульської області РФ.

Марлен Асанов – громадянського журналіста, волонтера “Кримської солідарності” затримали 11 жовтня 2017 року в окупованому Бахчисараї разом з іншими кримськими татарами. Усіх їх звинуватили в “організації діяльності терористичної організації” “Хізб ут-Тахрір”. 16 вересня 2020 року суд у Ростові-на-Дону засудив Асанова до 19 років ув’язнення.

Тимур Ібрагімов – кримчанин, громадянський журналіст, із 2014 року висвітлював дії окупантів щодо порушень прав людини та репресій у регіоні. Російські силовики затримали його 11 жовтня 2017 року разом з іншими кримськими татарами в справі так званої другої бахчисарайської групи за нібито участь у забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. 16 вересня 2020 року в Росії Ібрагімова засудили до 17 років позбавлення волі.

Сервер Мустафаєв – громадянський журналіст, координатор “Кримської солідарності”висвітлював політично вмотивовані справи в окупованому Криму. Його заарештували 2018 року в межах “другої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. 16 вересня 2020 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив його до 14 років колонії.

Осман Аріфмеметов – кримськотатарського громадянського журналіста й активіста російські силовики затримали 27 березня 2019 року під час масових обшуків у будинках кримських татар на окупованому півострові. Йому інкримінували участь у забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”. 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Аріфмеметова до 14 років колонії суворого режиму.

Ремзі Бекіров – кримськотатарський громадянський журналіст “Кримської солідарності”, затриманий 27 березня 2019 року в окупованому Криму під час обшуків у будинках кримськотатарських активістів. Чоловік вів стріми з обшуків і судів у політично мотивованих справах, висвітлював репресії проти кримських татар. У 2020 році Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 19 років позбавлення волі за звинуваченнями в терористичній діяльності та спробі захоплення влади.

Руслан Сулейманов – кримськотатарського громадянського журналіста й активіста затримали в окупованому Криму 27 березня 2019 року. У 2022 році Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 14 років позбавлення волі за звинуваченнями в терористичній діяльності та спробі захоплення влади.

Рустем Шейхалієв – кримськотатарський громадянський журналіст і активіст, затриманий 27 березня 2019 року під час масових обшуків у будинках кримських татар у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя. Його звинуватили в участі в організації “Хізб ут-Тахрір”, забороненій у Росії. 24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Шейхалієва до 14 років ув’язнення за звинуваченнями в терористичній діяльності та спробі захоплення влади.

Амет Сулейманов – кримськотатарський громадянський журналіст “Кримської солідарності”, висвітлював обшуки та затримання кримських татар після окупації Криму РФ у 2014 році. 29 жовтня 2021 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 12 років позбавлення волі за звинуваченням в “участі в діяльності терористичної організації” через причетність до “Хізб ут-Тахрір”.

Асан Ахтемов – кримськотатарський громадянський журналіст був затриманий російськими силовиками в Криму у вересні 2021 року. Є одним із 16 кримськотатарських журналістів, яких Росія ув’язнила за надуманими звинуваченнями в терористичній діяльності або участі в заборонених організаціях.

Вілен Темер’янов – громадянського журналіста, кореспондента “Кримської солідарності” та “Грані.ру” затримали у 2022 році за звинуваченням в участі в “Хізб ут-Тахрір” та в підготовці диверсій у Криму на замовлення української розвідки. У 2023 році його незаконно етапували з окупованого Криму. У СІЗО в журналіста різко погіршився зір, також чоловік скаржився на періодичні болі в шлунку, які пов’язував з харчуванням і малорухомим способом життя в СІЗО.

Ернес Аметов – кримськотатарський громадянський журналіст був затриманий в окупованому Криму 12 жовтня 2017 року разом з іншими активістами “Кримської солідарності”. 29 грудня 2022 року Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив його до 11 років позбавлення волі за сфабрикованими звинуваченнями в терористичній діяльності та співпраці з організацією “Хізб ут-Тахрір”.

Анастасія Глуховська – журналістку “РІА-Мелітополь” росіяни затримали 20 серпня 2023 року, звинуватили в “тероризмі”. Утримували в мелітопольському будівельному магазині, який перетворили на імпровізовану в’язницю, зараз вона перебуває в ув’язненні в Росії.

Рустем Османов – кримськотатарського громадянського журналіста й активіста затримали в окупованому Криму 5 березня 2024 року під час масових обшуків у будинках кримських татар. Незаконний Київський райсуд Сімферополя заарештував його за звинуваченням у нібито причетності до терористичної організації. Строк утримання в СІЗО – до 4 листопада 2024 року.

Азіз Азізов – кримськотатарський громадянський журналіст і кореспондент “Кримської солідарності” був затриманий 5 березня 2024 року в Бахчисараї та арештований до 4 травня. Згодом строк тримання в СІЗО продовжили до 4 листопада 2024 року. Чоловіка звинувачують в участі в терористичній діяльності​.

Владислав Гершон – автора телеграм-каналу “Мелітополь – це Україна”, який публікував місцеві новини під час окупації, росіяни викрали 20 серпня 2023 року. ФСБ звинуватила його в тому, що “мав намір узяти участь у диверсійно-терористичних операціях” у Запорізькій області разом з агентами української військової розвідки.

Євген Ільченко – адміністратора телеграм-каналу @Mitopol, Мелітополь, який писав про життя в окупації, росіяни затримали влітку 2022 року. Його можуть утримувати в Таганрозі в суворих умовах.

Серед журналістів-військових, які перебувають в полоні РФ:

Максим Буткевич – правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО “Громадське радіо”, військовослужбовець. Потрапив у російський полон на Луганщині біля населених пунктів Золоте і Гірське в червні 2022 року. Засуджений незаконним судом на окупованих територіях у 2023 році до 13 років ув’язнення за “жорстоке поводження з цивільним населенням та застосування в збройному конфлікті заборонених методів”.

Олександр Гуділін – маріупольський журналіст, військовий потрапив у російський полон на початку квітня 2022 року. Зміг самостійно зв’язатися з родиною та передати цю інформацію.

Василь Філімон – телеоператор Миколаївської філії Суспільного мовлення, який був призваний до лав Збройних сил України, 15 травня 2022 року потрапив у полон до російських військових під час виконання бойового завдання в Донецькій області.

Одного медійника вдалося повернутися до України з російського ув’язнення в межах обміну. Журналіста і політика Нарімана Джеляла звільнено з російського полону 28 червня 2024 року. За даними ІМІ, він перший звільнений зі списку українських журналістів, захоплених Росією.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter