У полон здався військовий зрадник із Криму, якого Росія відправила вбивати мешканців Херсонщини

Дата: 14 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У полон здався російський військовослужбовець, який у 2014-му зрадив Україну та перейшов на бік окупантів у Криму. 

Відео його допиту опублікували в СБУ. 

Скриншот відео

48-річний Руденко Ігор Олексійович народився на Дніпропетровщині, а на півострові проживав з 1975 року. Навчався в Полтавському військовому інституті зв’язку, а службу проходив у військовій частині А2320 у Сімферополі. Він обіймав посаду начальника радіоцентру польового вузла зв’язку.

У 2014-му, коли Росія окупувала Крим, Руденко здезертирував, на відміну від іншої частини своєї бригади, яка вийшла на материк. 

До 24 лютого поточного року він разом зі своїм гаубично-артилерійським дивізіоном перебував на навчаннях, а 24 лютого вони рушили до Нової Каховки на Херсонщині:

“Там, виходить, шість гаубиць поставили на стадіоні. Навколо житлові будинки. Дві не стріляли – були на прикритті. А чотири підняли вверх. І коли давали команду – ну я чув як давали команду, я сам не артилерист, – то вони стріляли вверх, десь 3–4 кілометри. І казали, що це на окраїні міста, десь на окраїні села. Потім, як я вже подивився по карті, по телефону тут уже, коли здався, це виявилися житлові будинки. Ну будинки житлові: вони стріляли по житлових будинках. Нам казали неправду, а хлопці, які заряджали, – вони навіть і не знали, куди вони стріляють. Їм начальник наказував, командир дивізіону координати давав, і вони шпиляли”. 

Полонений зрадник розповів, що “за п’ять днів жодного військового українського не побачив”

“Я не знаю, вбили вони чи ні… може, вони (цивільні. – Ред.) сховалися десь у підвалах. Ну такий злочин, звісно, творили. Стріляли”, – каже окупант. 

Російські загарбники на Херсонщині. Фото: Reuters

Руденко зазначив: “Я, звісно, вибачаюся перед усім народом України, перед усіма жителями, що таке сталося. Я навіть… у мене просто немає слів і виправдань. Я не виправдовуюсь”.

Щодо своїх почуттів від того, що пішов на війну з Україною, він сказав: “Біль всередині, що і тут я як зрадник, і там я як зрадник. Всюди я зрадник”. 

Полонений зазначив, що його племінник мешкає в Миколаєві, а тітка та дядько, три брати та сестра – у Харкові. 

“Я дуже переживаю, бо бачив, що з Харковом зробили”, – додав він.  

Військове керівництво, згідно зі свідченнями Руденка, обіцяло їм, що “все буде, як у 2014-му” в Криму. З Херсонщини окупанти мали рушити до Миколаєва, а згодом до Одеси. У полон Руденко здався, відставши під час бою від основних сил. Разом із собою він здав українським захисникам весь свій взвод – 11 осіб.

Раніше ZMINA публікувала свідчення полоненого російського пілота, який скидав бомби на Харків та підтвердив, що військове керівництво Росії давало наказ убивати цивільних.

Також публікували свідчення полоненого російського льотчика Криштопа Максима Сергійовича, який скинув щонайменше 6 тонн фугасних авіаційних бомб на Балаклію та Ізюм на Харківщині.

Разом з ним про свої злочини розповів і полонений льотчик Головенський Олексій Сергійович: він літав бомбити мирні українські міста з окупованого міста Саки в Криму. В окупанта на Полтавщині проживає мати, яка після взяття сина в полон вибачилася за те, “що не змогла виростити нормальну, гідну людину”.

На війну в Україні Росія відправляє й чоловіків, яких насильно мобілізували на окупованих частинах Донбасу. Свідчення одного з них ви також можете прочитати за покликанням.  

Пам’ятайте: якщо ви мешкаєте в ОРДЛО чи Криму і вас змусили вступити до лав збройних сил РФ або афілійованих з ними незаконних збройних формувань, ви розглядатиметеся Україною як жертва воєнних злочинів Росії. Вам слід за першої ж нагоди здатися в полон українським військовим і повідомити, що ви громадянин України з території Криму, Донецької та Луганської областей.

Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, таку участь розглядатимуть як злочин за національним законодавством України – до 15 років позбавлення волі. Якщо ви обіймаєте командну посаду, будьте готові відповідати в Міжнародному кримінальному суді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter