“Вийшов у магазин, мене запакували”: полонений з Луганщини про те, як потрапив на війну з Україною

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

На війну Росії проти України окупанти відправляють примусово мобілізованих мешканців ОРДЛО.

Свідчення одного з полонених бойовиків оприлюднила СБУ. 

Скріншот відео СБУ

За словами полоненого 43-річного бойовика, його “мобілізували” в Алчевську на окупованій частині Луганської області. 

“Першого числа (місяць полонений бойовик не уточнює – Ред.) мене забрали з вулиці. Забрали паспорт протермінований, посадили до автобуса, відвезли до якоїсь будівлі в Алчевську. До ранку ми там пробули, а зранку завантажили багато людей у самоскид. На ранок вчорашнього дня нас трьох забрали та сказали, що якихось пацанів треба підміняти – чи поїсти, чи покупатись”, – розповідає він. 

На запитання, де саме треба було “підміняти”, полонений відповів: “Я не знаю, як селище називається, чесно. Там чи церква, чи каплиця”

“Стояли ми … поставили нас біля танку. Сказали, чекати, поки не прийдуть ті, хто поїхав. Почався обстріл, ми вдвох застрибнули у цей… у танк. Стріляти ми не стріляли. Ми нічого не розуміємо, як там”, – говорить він.  

На запитання, чи насильно полоненого бойовика забрали на війну з Україною, той відповів: “Так, виходить, що забрали насильно, адже я йшов вулицею за продуктами”.

На запитання, чи хотів він воювати, він відповів: “Ні, не хотів”.

На запитання, чи всіх чоловіків на окупованих територіях Донбасу “мобілізують” таким чином, він відповів: “Більшість”. 

Відповідаючи на запитання, що б трапилось у разі його відмови йти на війну з Україною, полонений сказав: “Я не знаю, що могло б статись. Я не можу точно відповісти”.

На запитання, чи могли його розстріляти за відмову, він відповів: “Думаю, що могли”. 

Іншим чоловікам з ОРДО, яких ще не “мобілізували”, полонений порадив ховатись. 

Щодо умов, в яких він зараз знаходиться, то полонений сказав: “Нормально. Нагодували, навіть сигарету дали”. 

На запитання, чи у полоні краще, ніж в ОРДЛО, чоловік ствердно кивнув. 

Раніше українське МВС повідомляло, що російські окупанти планують провокації з використанням примусово мобілізованих жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей, зокрема їх можуть відправляти на війну як “гарматне м’ясо”. Деяких примусово мобілізованих вже доправили до окупованого Криму та планують використати для провокацій у південних та східних регіонах України. 

Ще раніше серед полонених українськими військовими російських загарбників знайшли щонайменше десятьох жителів Криму. 

ZMINA публікувала спеціальну інструкцію для жителів ОРДЛО та Криму, яких насильно призвали на війну проти України.

Пам’ятайте, якщо вас змусили вступити до лав збройних сил РФ або афілійованих з ними незаконних збройних формувань, ви розглядатиметеся Україною як жертви воєнних злочинів Росії. Вам слід за першої ж нагоди здатися в полон українським військовим і повідомити, що ви громадянин України з території Криму, Донецької та Луганської областей.

Якщо ж ви добровільно приєднуєтеся до збройних сил РФ і берете участь у війні з Україною, таку участь розглядатимуть як злочин за національним законодавством України — до 15 років позбавлення волі. Якщо ви займаєте командну посаду, будьте готові відповідати у Міжнародному кримінальному суді.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter