У політв’язня Руслана Месутова погіршилося здоров’я: чоловік має захворювання, що вимагають невідкладної медичної допомоги

Дата: 28 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У політв’язня, члена релігійної громади “Алушта”, 58-річного кримського татарина Руслана Месутова погіршилося здоров’я: чоловік має захворювання, які вимагають невідкладної медичної допомоги. 

Про це “Кримській солідарності” повідомила сестра засудженого Ліля Месутова, яка відвідала його в російській в’язниці Липецької області, де той відбуває покарання.

Руслан Месутов. Джерело: “Кримська солідарність”

В’язниця, яку через її строгість називають “криткою”, знаходиться в центрі міста. У сирій камері 6 на 7 метрів перебувають четверо людей. У приміщені є лише стіл та залізні ліжка.

Ув’язнених виводять на прогулянку на дах в’язниці на півтори-дві години щодня. Проте на даху — колючий дріт, тож сонячного світла ув’язнені майже не бачать.

Щоб побачитися з Русланом, рідні добиралися до Липецької області дві доби, пройшли багато перевірок. Тільки після цього їм дозволили тривале побачення.

За їхніми словами, політв’язень тримається дуже стійко. Попри хвороби, які його турбують, він не впадає у відчай і вірить в краще. Чоловік просив передати подяку громадськості за листи, які надсилають з усіх країн світу.

Нагадаємо, що до арешту Руслан Месутов був одним із засновників мусульманської релігійної громади в Алушті та працював охоронцем у мечеті. Також вів громадську діяльність, організовував мусульманські свята, допомагав з похоронними питаннями, проводив молебні.

Російські силовики затримали чоловіка 10 червня 2019 року разом з іншими кримськими татарами Русланом Нагаєвим та Ельдаром Кантимировим в окупованому селі Малий Маяк, у селі Ізобільне – Ленура Халілова, голову місцевої релігійної громади “Алушта”. 

Окупаційні слідчі інкримінували Месутову порушення ч. 1 ст. 205.5 КК РФ (“Організація діяльності терористичної організації”), що передбачає як покарання позбавлення волі терміном від 15 до 20 років, і навіть ч. 1 ст. 30 та ст. 278 КК РФ (“Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою”), що передбачає до десяти років позбавлення волі.

Арештували Месутова за два тижні до судового засідання, на якому мав розглядатися позов “Алушти” стосовно незаконної “ради міністрів” в особі незаконного “міністерства майна республіки Крим”. 

Релігійна громада ініціювала позов через те, що окупаційна влада передала міську мечеть незаконному формуванню “Духовне управління мусульман Криму”, протиправно скасувавши розпорядження Ради Міністрів від 1994 року.

16 серпня 2021 року Південний окружний військовий суд виніс вирок фігурантам алуштинської групи “Хізб ут-Тахрір”. Нагаєва, Кантимірова, Месутова та Халілова засудили до 13, 12 та 18 років позбавлення волі відповідно в колонії суворого режиму за звинуваченням у тероризмі.

Пізніше Апеляційний військовий суд у Власисі Московської області не задовольнив апеляційні скарги захисників у справі Алуштинської групи” Хізб-ут-Тахрір” і залишив вирок у силі.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що окупаційний суд переніс на невизначений термін розгляд клопотання сторони захисту щодо звільнення політв’язня, громадянського журналіста, кримського татарина Амета Сулейманова від відбування покарання через хворобу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter