Розгляд клопотання про звільнення Амета Сулейманова від відбування покарання через хворобу перенесли

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Суд переніс на невизначений термін розгляд клопотання сторони захисту щодо звільнення політв’язня, громадянського журналіста, кримського татарина Амета Сулейманова від відбування покарання через поганий стан здоров’я.

Про це виданню ZMINA повідомила його дружина Ліля Люманова

Амет Сулейманов

Слухання мали відбутися 27 вересня, але цього дня стало відомо, що всі відповідні документи передадуть до Владимирської області й розглядатимуть клопотання там. Саме до Владимира, до в’язниці “Владимирський централ”, етапували політв’язня. Коли саме відбудуться слухання – невідомо. 

Також дружина Амета Сулейманова розповіла, що досі не має від чоловіка жодних звісток і не знає, де він перебуває зараз.

“Я дуже переживаю за нього, за його здоров’я, але поки що – тиша”, – сказала Ліля Люманова.

Нагадаємо, що Амет Сулейманов – фігурант третьої бахчисарайської справи “Хізб ут-Тахрір”. Під приводом участі в цій політичній партії росіяни фабрикують справи проти кримських татар, які не сприйняли окупацію півострова й намагаються боротися з режимом.

У 2020 році суд ухвалив призначити чоловіку запобіжний захід у вигляді домашнього арешту – це єдиний випадок у практиці кримінальних справ “Хізб ут-Тахрір” у Росії. Амет страждає на артеріальну та мітральну недостатності серця. Йому рекомендували зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Під час судового розгляду справи Сулейманова спочатку вивозили до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону на слухання, але пізніше дозволили виступати через відеозв’язок. Проте навіть у таких умовах підсудний важко переносив судові засідання, і їх доводилося переривати, щоб він міг відвідати лікаря.

5 квітня 2023 року вирок кримському татарину набув чинності – 12 років колонії суворого режиму. Російські силовики забрали Амета з дому для відбування покарання. Рідні переконані, що перебування чоловіка за ґратами може стати для нього смертельним.

У СІЗО здоров’я політв’язня продовжувало погіршуватися. Серцева недуга Сулейманова входить до урядового переліку захворювань, наявність яких перешкоджає утриманню під вартою, проте це не аргумент для окупантів.

Згодом стало відомо, що політв’язня етапували до Росії – до в’язниці “Владимирский централ”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Парламентська асамблея Ради Європи вкотре закликала Росію звільнити політв’язня Амета Сулейманова.

Про те, як рідні та близькі намагаються домогтися звільнення Амета Сулейманова, читайте в матеріалі ZMINA

“Не вміє і не хоче казати неправду”: близькі журналіста й політв’язня Амета Сулейманова розповіли, як в’язниця вбиває його здоров’я

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter