Службове розслідування не підтвердило бездіяльності поліції під час нападу на учасників Одесапрайду

Дата: 18 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Службове розслідування не підтвердило того, що поліція неналежно забезпечила громадський порядок та безпеку під час акції в межах ЛГБТ-прайду 30 серпня в Одесі, коли на учасників події напали праворадикали.

Про такі висновки дисциплінарної комісії Головного управління Національної поліції в Одеській області повідомили в Департаменті превентивної діяльності НП у відповідь на запит видання ZMINA. 

30 серпня в Одесі мала відбутись акція в межах Одесапрайду. Однак на учасників та учасниць події напали праворадикали, зокрема з угруповання “Традиція і порядок”: вони били людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням тощо.

Як пізніше заявили організатори заходу, правоохоронці тривалий час не реагували на те, що відбувається. 

З огляду на це представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини в Південних областях Олександр Остапенко надіслав до поліції звернення щодо неналежного забезпечення ними правопорядку та безпеки учасників події – правоохоронці провели службове розслідування, однак не знайшли цьому підтвердження. 

Поліцейські також двічі не стали вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяв потерпілих під час акції. Наразі адвокатка Української Гельсінської спілки з прав людини Юлія Лісова, яка представляє інтереси постраждалих, очікує розгляду скарги щодо невідкриття провадження в суді. 

Крім того, у відповіді на запит ZMINA поліцейські зазначили, що провели перевірку кількох інших інцидентів, до яких причетні представники “Традиції і порядку”. Однак правоохоронці “не виявили в них обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального або адміністративного правопорушення”. 

Йдеться про напад на активістку “Феміністичної майстерні” та учасницю ініціативи FemSolution, які 12 червня в Києві відклеювали з паркану плакати з антиґендерною риторикою, а також про випадки, коли представники ТіП обклеювали ЛГБТ-простори своїми агітаційними матеріалами 19 вересня в Одесі, 15 серпня в Миколаєві  та 13 вересня Харкові.   

Натомість, зауважили в поліції, й досі триває досудове розслідування за статтею про хуліганство в провадженні щодо нападу праворадикалів на підлітків на київському Подолі. 19 червня двох хлопців ударили в обличчя, а потім змусили вголос читати листівки про те, що “ЛГБТ – загроза українській родині”. Цього дня тут відбувався “агітрейд” низки ультраправих організацій, зокрема “Традиції і порядку”, “Національного спротиву”, “Фрайкору” тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter