Представники “Традиції і порядку” в Києві напали на двох дівчат, які відклеювали антиґендерні плакати

Дата: 14 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Представники праворадикальної організації “Традиція і порядок” напали на активістку “Феміністичної майстерні” та учасницю ініціативи FemSolution, які в Києві відклеювали з паркану плакати з антиґендерною риторикою. Потерпілі заявляють, що їх словесно ображали, вдарили в обличчя, штовхали та погрожували побити. 

Про це повідомляють на офіційному сайті “Феміністичної майстерні”. 

Плакати розклеїли представники “Традиції і порядку”, про що зазначено в телеграм-каналі організації

Інцидент стався 12 червня о 19:45 на Контрактовій площі в Києві.

“Прогулюючись, дівчата побачили, що паркан Гостинного двору густо заклеєний плакатами зі слоганами “Стать – це стать. Ґендеру не існує”, зображенням меча, який розрубує ЛГБТ-прапор, “Традиція, сім’я, порядок”, “Бог і батьківщина”. Активістки вирішили відклеїти гомофобну та антиґендерну пропаганду, яка порушує Закон України “Про засади запобігання та протидії дискримінації”, – йдеться в повідомленні. 

Зазначені плакати раніше розклеїли самі представники праворадикальної організації, про що відзвітували у своєму телеграм-каналі: “Після карантинного затишшя вирішили прогулятися найліберальнішим районом столиці – Подолом. Місце переповнене ватагами мігрантів, феміністок та ліберальних студентів Могилянки. Лихих поглядів ми спіймали чимало, але до рукоприкладства не доходило, ідеологічні опоненти переважно переводили своє обурення десь у район асфальту”. 

У повідомленні “Феміністичної майстерні” зазначають, що, коли дівчата знімали плакати, до них наблизилася група приблизно з 15 молодих чоловіків спортивної статури з “Традиції і порядку”:

“Молодики оточили дівчат, притиснувши до паркану, застосовували фізичну силу і кричали образи гомофобного характеру. Вдарили одну дівчину рукою по обличчю, іншу – трафаретом “Традиція і порядок” також по обличчю. Дівчат періодично штовхали й смикали за сумки. Одна з дівчат відлетіла в паркан, в результаті чого розбився екран мобільного телефона в її сумці”

На адресу дівчат також лунали фрази: “Не ви вішали – нащо ви знімаєте?”, “Клейте назад”, “Викиньте сміття” (щодо стосу знятих плакатів, які дівчата поклали біля паркану, поки відклеювали решту), “Есть яйца поснимать – а где ж ваши яйца, чтоб выбросить мусор?”, “П*дарня”, “Лесбійки”. 

Протягом усього часу, додають у повідомленні, двоє представників “Традиції і порядку” знімали відео на мобільні телефони:

“Дівчата вимагали пропустити їх, дати їм пройти, не чіпати їх, на що чоловіки ставали ще щільніше довкола них, погрожували побиттям, а один з найактивніших ставав впритул по черзі до кожної дівчини, кричав в обличчя, лупив рукою по паркану поруч з головами дівчат. При спробах дівчат вийти з юрби їх штурхали, смикали за рюкзак і поясну сумку. Дівчата кричали: “Допоможіть! Викличте поліцію”, “Нас б’ють”.   

У повідомленні також зазначають, що поліція не прибула на місце події за викликом перехожого, а інцидент закінчився, коли представники “Традиції і порядку” вирішили розійтись.

Того ж дня активістки подали заяву до поліції. 

“Oрганізації, які вчиняють насильство, мають бути забороненими, а не називатися громадськими. Вимагаємо припинення існування ГО “Традиція і порядок”. Бути нападником – неприпустимо для активіста та громадського діяча. Cуспільство, в якому посеред громадського простору і великої кількості людей кремезні чоловіки можуть атакувати неозброєних і законослухняних жінок, не є безпечним і демократичним”, коментують у “Феміністичній майстерні” та закликають суспільство вести діалог у ненасильницький спосіб.

“Феміністична майстерня” також нагадує, що це вже другий інцидент, коли організацію “атакує” “Традиція і порядок”. Перший випадок стався 27 листопада 2019 року під час вуличної акції “Поверни собі ніч”, спрямованої на привернення уваги громадськості до проблеми безпеки пересування жінок вечірнім Львовом. Тоді учасники “Традиції і порядку” “завітали” до приміщення “Феміністичної майстерні”, а також влаштували агресивну контракцію, під час якої, за словами організаторок, намагалися напасти на дівчат-мітингувальниць. 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter