У підвалі КПП на кордоні з Грузією знову застрягли в’язні, насильно вивезені росіянами під час втечі з Херсонщини

Дата: 28 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Грузинські прикордонники не пускають до країни 16 колишніх ув’язнених з Херсонської області, яких російські силовики під час торішньої втечі з регіону насильно вивезли та після закінчення строку покарання видворили з РФ. 

Про це волонтери з організації Volunteers Tbilisi розповіли журналістам “Нової газети Європа”.  

Скриншот відео

Випадок з в’язнями не перший. Із серпня ZMINA розповідала про щонайменше дві групи українських в’язнів, які так само спершу не могли перейти кордон РФ з Грузією. Одна група прожила в буферній зоні КПП “Верхній Ларс” 10 днів, а інша – понад два тижні

Нині група із 16 чоловіків мешкає в підвалі КПП, адже через погану погоду він не працює вже кілька днів. У підвалі сиро та холодно. Один з чоловіків провів там уже 18 днів, а інші, за словами волонтерів, “трошки менше”. Через це вони почали хворіти, а в деяких загострилися хронічні захворювання. 

Колишніх в’язнів не пропускають грузинські прикордонники, бо “чекають відповіді від посольства”. На руках у чоловіків є документи, що підтверджують їхні особи, і довідки про звільнення.

Викрадених з Херсонщини торік в’язнів після закінчення термінів уже в Росії відправляють до судів, де визнають порушниками міграційного законодавства РФ, і вони оселяються в центрах для тимчасового утримання іноземців. Там українці можуть перебувати місяцями та домагатися конвоювання до кордону. 

Нагадаємо, що тих українських в’язнів, які опинились у Росії, катують, а винятків російські тюремники не роблять навіть щодо тяжкохворих.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter