Російські правозахисники кажуть, що насильно вивезених до Росії українських в’язнів катують

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правозахисний проєкт Gulagu.net, який викриває катування у російській пенітенціарній системі, отримав інформацію про незаконне переміщення до декількох регіонів РФ в’язнів, зокрема з Херсона. Мова йде в одному випадку про понад дві сотні, а в іншому – про понад дві тисячі людей. 

Про це розповів засновник проєкту Володимир Осєчкін

Ілюстраційне зображення. Фото: 59.ru

Цього року через повномасштабне вторгнення Росії евакуювали десять українських установ виконання покарань, однак усі вони розташовувалися на Донеччині, Луганщині, Харківщині та Запоріжжі. На Херсонщині в’язнів не евакуювали.

У травні з’явилась перша новина щодо вбивства у СІЗО в Херсоні, про евакуацію персоналу та утримуваних з якого розповідала  тодішня Омбудсман Людмила Денісова. Згодом повідомляли й про примус в’язнів копати окопи та каліцтво тих, хто відмовляється.

Правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинились в’язні на Херсонщині, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість з них написала заяви, аби боронити Україну, але їх не випустили, а надалі ці списки опинились у руках росіян.  

Вони розуміють, хто був готовий воювати добровольцем проти них”,казав тоді ZMINA голова громадської організації “Альянс української єдності” Олег Цвілий

За даними джерел російського правозахисника Осєчкіна, понад 250 ув’язнених з Херсона доставили до ВК-14 УФСВП Росії по Краснодарському краю, а ще понад дві тисячі українських в’язнів, про місце утримання яких до “етапу” не відомо, – до ВК-26 УФСІН Волгоградської області. 

В’язнів жорстоко б’ють та знущаються з них, наприклад, змушуючи сидіти голими. Російські тюремники у Краснодарському краї мордують навіть тих, хто має такі тяжкі захворювання, як туберкульоз або так званий “турбовіл” – туберкульоз з ВІЛ. 

ВК-14 УФСВП Росії по Краснодарському краю. Фото: УФСВП

“Коли їх били, то гучні крики про допомогу чули далеко. Клуб знаходиться в локальній ділянці з черговою частиною, ця локальна ділянка межує з іншою, в якій знаходиться “кремль”. З третього поверху засуджені кричали, щоб зупинили побиття, але співробітники закрили ворота клубу і продовжили побиття. Приїжджав прокурор і поїхав, ніби нічого не виявив, все добре”, – кажуть джерела Осєчкіна. 

Схоже ставлення відчувають й інші понад дві тисячі українських в’язнів, які, за даними джерел Осєчкіна, опинились у Волгоградській області: “Їх б’ють і знущаються з них. Роблять їм “коридор” під час жорсткого приймання”. 

Нагадаємо, що незадовго до оголошення  російського відступу з правого берега Дніпра, яке досі не підтверджує українське військово-політичне керівництво, правозахисники з коаліції “Україна. П’ята ранку” казали – російські військові переміщують цивільних заручників та військовополонених з Херсонщини у невідомому напрямку. 

Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter